Polojasno
14°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Menšinová koalícia hľadá cestu, ako odblokovať parlament
Zdielať na

Menšinová koalícia hľadá cestu, ako odblokovať parlament

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Menšinová koalícia hľadá recept na to, ako opätovne sfunkčniť parlament. Nasledujúci utorok sa to podľa jeho predsedu zrejme nepodarí. Neplánovaná dovolenka sa tak poslancom natiahne o ďalší týždeň. Vytiahnuť tŕň z päty by mohli Igorovi Matovičovi pomôcť opäť raz odídenci od Mariana Kotlebu - poslanci Tomáš Taraba a otec a syn Kuffovci.

Keď začali podporovať vládne zákony, zrazu aj im začali prechádzať ich vlastné. Trojica poslancov sa po rozpade koalície stala dôležitým jazýčkom na váhach. Ministra financií podržali na stoličke pri odvolávaní, teraz sú otvorení pomôcť mu nafúknuť aktuálny rozpočet o jeden a pol miliardy daňových nadpríjmov. Potom, ako opozícia v piatok, 7. októbra, zablokovala parlament, ich ako prvých kontaktoval jeho predseda. "Ja som sa s Borisom Kollárom stretol. Ja sa nebudem pridávať k nejakej nezmyselnej obštrukcii, ktorú by chcel Sulík pri každom zákone realizovať," vyjadril sa nezaradený poslanec Tomáš Taraba.

Narozdiel od zvyšku opozície si pri podpore zmeny rozpočtu Kuffovci nekladú podmienku, aby minister rozpísal, na čo chce poldruha miliardy eur spoločných peňazí použiť. Žiadajú najmä, aby zrušil tzv. krúžkovné a 200 eur rodinám poslal vo vyšších prídavkoch a daňových bonusoch. Sám autor krúžkovného, Igor Matovič, už pritom podobný zámer, dočasne ho vypnúť, ohlásil. "Ja s tým rátam trvale a oni s tým tiež rátajú, ale zatiaľ žiadne významné kroky v tej oblasti sa neurobili," vysvetlil Taraba. "Táto podmienka o tej sa dá rokovať, je to zaujímavý návrh," uviedol predseda parlamentu Boris Kollár. "Nás neoslovil a asi je príznačné, že oslovil toho, kto je mu teraz najbližší," dodal poslanec Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD). "Toto je úplne krásny dôkaz toho, že tá koalícia s Kuffovcami funguje," vyjadril sa poslanec Juraj Krúpa (SaS).

"Blokujú parlament, blokujú pomoc ľudom," skonštatoval Michal Šipoš (OĽaNO). "Ak si Matovič naivne myslí, že mu podpíšeme bianco šek na 1,3 miliardy, tak je naivný," vyjadril sa aj poslanec Robert Fico (SMER-SD). Problémy, ktoré má koalícia so zmenou aktuálneho rozpočtu, môžu byť iba odvarom toho, čo nastane, ak sa neschváli budúcoročný. Vláda by ho mala dostať na stôl už nasledujúcu stredu. Ak neprejde, predseda parlamentu sľubuje, že s rozpočtovým provizóriom prídu aj predčasné voľby. 

Súvisiace články