Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Heger neverí, že ministri podajú demisiu: Stále sa nevie, čo bude po odchode SaS z koalície
Zdielať na

Heger neverí, že ministri podajú demisiu: Stále sa nevie, čo bude po odchode SaS z koalície

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Heger naďalej odmieta komunikovať, čo bude po odchode SaS z koalície. Ministri tejto strany sú rozhodnutí 31. augusta, po skončení rokovania vlády, podať demisiu, keďže aktuálne dovolenkujúci Igor Matovič bude aj po návrate ministrom financií. Tento scenár potvrdilo aj včerajšie rokovanie zástupcov vládnucich strán na Bôriku.

 Premiér Eduard Heger však po rokovaní vládnucich strán ako by neveril, že je už vymaľované. Teda, že je odchod SaS definitívny. "Počkajme si do 31. augusta," povedal. Koaličné fungovanie, pretože pri pohľade späť to len ťažko nazvať spoluprácou, pre OĽaNO, SaS, stranu Za ľudí a hnutie Sme rodina po 2 a pol roku končí. Odchod jedného partnera po všetkých hádkach, krízach a pred veľmi náročným obdobím spôsobeným rastúcou infláciou je podľa politológa s ohľadom na blížiace sa voľby logický. "Ak by si strana chcel zachrániť renomé a udržať si pravdepodobnosť zvolenia do Národnej rady SR alebo si udržať preferencie, tak by nekonala tak ako SaS," uviedol politológ Jozef Lenč. 

"Bohužiaľ, aj keď sme riadne vytrápili verejnosť, môžem povedať, že už je to za nami," povedal Sulík. Lenže, tak ako bolo jasné, že kto je komu v koalícii nesympatický a že sa krízy budú opakovať i prehlbovať, tak ešte nemusí byť isté, že to na budúci týždeň naozaj skončí tak ako to v tejto chvíli vyzerá. Lebo napriek všetkým vyjadreniam, stanoviskám a povedzme si, že aj únave voličov, čo ukazujú prieskumy preferencií, by totiž jeden muž mohol oklamať aj vešteckú guľu.

Aktuálne dianie sleduje z dovolenky, z ktorej by sa mal vrátiť práve v deň podania demisie ministrov za SaS. "Počkal by som do posledných minút 31. augusta alebo aj niekoľko dní potom," skonštatoval Lenč. A to nielen pre nepredvídateľnosť správania sa ministra financií. "Najmä ak rozhovor s Ondrejom Dostálom bol zložený v tom zmysle, že SaS je aj ochotne vrátiť sa do koalície, ak Igor Matovič odstúpi," uviedol Lenč. 

Zatiaľ ale platí, že ministri za SaS budúci týždeň v stredu odnesú do podateľne prezidentskej kancelárie svoje demisie a pravdepodobne 8. septembra ich prezidentka prijme. A aj jedinému mužovi, ktorý zatiaľ tento scenár odmieta komentovať a mohol či mal by niečo urobiť už tikajú pokiaľ ide o iné riešenie hodiny. "Je možné, že Eduard Heger príde s novým návrhom, ktorý môže byť vnímaný ako prelomový ale aj toto je skôr málo pravdepodobné," dodal Lenč. 

Súvisiace články