Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Koaličné spory pokračujú a argumentuje sa aj energetickou krízou. Sú pochybnosti, či sme na ňu pripravení
Zdielať na

Koaličné spory pokračujú a argumentuje sa aj energetickou krízou. Sú pochybnosti, či sme na ňu pripravení

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Najväčšia kríza od druhej svetovej vojny. Neistá zima s energetickými výpadkami. Zdražovanie, aké sme nepoznali. To sú slová, ktoré odzneli na sobotnej koaličnej rade. Kým sa kríza pomaly, ale isto rúti aj na naše malé Slovensko a ľudia, či firmy napäto očakávajú od vlády nejaké pevné kroky a rozhodnutia, politici riešia svoje problémy.

Týka sa to úplne všetkých. Od veľkých firiem až po posledného dôchodcu. Ekonomika nám v druhom štvrťroku spomalila a zdražovanie v júli dosiahlo nové rekordy.

Dobré nie sú ani vyhliadky

"Tie úspory, čo sme si nechali počas pandémie, už na to nebudú stačiť a zároveň tu budú pretrvávať problémy v priemysle," hovorí Michal Lehuta, analytik VÚB banky. To si uvedomujú aj politici, teda aspoň sa tak vyjadrujú. "Trpia podnikatelia, trpí biznis. Z tejto krízy sme sa nedostali a ideme do energetickej krízy a krízy zdražovania," uviedol predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). "Energetická kríza, aká tu od druhej svetovej vojny nebola," vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽaNO). 

Kríza nás, ale nekvári len ekonomická, ale aj vládna a už dlhšie. Aktéri sú dlhodobo jasní a to, že hazardujú je možno jasné aj im. "To naozaj ideme hrať ruskú ruletu so Slovenskom?" pýta sa minister financií Igor Matovič (OĽaNO). "Takto môžete hrať karty večer s kamošmi pri pive," tvrdí minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). 

Koaličná kríza neskončila ani v sobotu

Najbližšie sa má riešenie hľadať v piatok. V hre je odchod SaS z koalície a menšinová vláda. Nie, žeby sa tak nemohlo stať, veď zažil to už Mikuláš Dzurinda, ale nie v najväčšej kríze za dekády. "My budeme dvadsať mesiacov sedieť a nebudeme vedieť prijať jeden zákon a nebudeme vedieť prijať rozpočet, ako chceme valorizovať dôchodky," hovorí Kollár. 

Keby čírou náhodou miesto toho ustúpili z ministerského postu obaja - Sulík aj Matovič, tak ani tak by sa podľa Šeligu extra Slovensku lepšie nedýchalo. "To, že sa obidvaja niekam presunú, alebo upracú, neznamená, že sa ich vzťah štandardizuje," tvrdí poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí). 

Zamestnávatelia od vlády zatiaľ márne očakávajú toto: "Súbor opatrení na zmiernenie dosahov pre firmy, ale aj najslabších obyvateľov," hovorí Martin Hošták, tajomník Republikovej únie zamestnávateľov. 

OĽaNO spochybňuje plynovú pripravenosť Slovenska

Aby toho nebolo málo, tak strana OĽaNO spochybňuje aj plynovú pripravenosť Slovenska pod taktovkou SaS a že aj preto Sulík neváha opustiť svoj post. "Kľúčoví ľudia hovoria, že nie je to tak, že sme v klídku so zásobami plynu," hovorí Matovič. "My neutekáme z boja štýlom majte sa," uviedol Sulík. Vieme pomerne presne, kedy udrú ťažké časy, ale dlhodobo nevieme, ako sa s tým chce naša vláda vysporiadať, a to je v krízových časoch to najhoršie

Súvisiace články

Najčítanejšie správy