Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Financovanie chodu politických strán je ťažko overiteľné. Predstavitelia stále častejšie prosia o peniaze
Zdielať na

Financovanie chodu politických strán je ťažko overiteľné. Predstavitelia stále častejšie prosia o peniaze

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Politickým stranám, ktoré na Slovensku uspejú vo voľbách, naše zákony garantujú na ich činnosť finančnú podporu zo štátnej kasy. Skladajú sa z poslaneckých platov, škrabkajú od ľudí tisíce a využívajú aj štátom platených asistentov. Strana Hlas sa aj takto posťažovala, že na rozdiel od ďalších politických strán nedostáva príspevok od štátu. Oficiálne má drahé autá požičané a náklady vraj minimálne. Podľa odborníka je však financovanie chodu strán ťažko overiteľné.

"Na budúci rok asi 40, plus ďalšie veci. Zabezpečil som ich vlastnou hlavou," uviedol hlas podobný Robertovi Ficovi ešte v minulosti. Už legendárna nahrávka poodhaľuje, ako môže vyzerať zbieranie financií na novú politickú stranu a vyhnutie sa odhaleniu skutočných donorov. 

Peniaze nepadajú z neba ako dážď. Vedia to aj nové politické strany, ktoré majú v kolónke príspevok od štátu číslo nula. To je aj problém prerodu Petra Pellegriniho. Smerom ošľahaný politik je vlastne na začiatku. Hlas sa pýši tým, že vyrástol na zelenej lúke. Z časti. Rodnej strane prebral značnú časť najvyšších členov, ktorí ovládli predsedníctvo aj krajské centrály Hlasu. Zobral si aj preferencie, ale jedna vec ostala u Roberta Fica - štátny príspevok za volebný výsledok. "Aj z vlastných úspor, každý odovzdáva, prosíme ľudí aj o tisícový dar a čo si naškrabkáme to máme," uviedol Pellegrini. 

Strana Hlas má centrálu v širšom centre Bratislavy, na nájom si dokázali naškrabkať aj sami. "Tá strana je financovaná, že je tu 11 poslancov, ktorá má nadštandardné príjmy," povedal generálny manažér strany Hlas Matúš Šutaj Eštok. 

Podobne je na tom aj Republika, hnutie, ktoré vzniklo z odídencov od Mariána Kotlebu a ktoré už posialo Slovensko svojimi bilboardami. Ako inak, aj oni tvrdia, že všetko platia zo svojho a transparentne. "Stranu si financujeme sami, z členských príspevkov a príspevkov poslancov NR SR a predsedu strany. Rozpočet mame malý, hospodárime však zodpovedne," podala stanovisko strana Republika. 

Miliónové náklady na volebnú kampaň už ale z vlastného oficiálneho dať nemôžu. "Ak budeme riešiť kampaň na veľké voľby, budeme to riešiť formou pôžičky," uviedol Eštok. Strany môžu na svoju činnosť využívať aj poslanecké kancelárie, čo Hlas priznáva. "Máme asistentov poslancov, ktorí robia primárne pre stranu," povedal Eštok. Či už ste starý harcovník alebo politický nováčik, peniaze nie sú všetko, na to, aby ste napríklad ovládli taký Úrad vlády, potrebujete aj uveriteľnosť a ľudský kapitál okolo seba.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy