Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Igor Matovič vyťahuje záložný plán. Pripúšťa, že pôvodná verzia protiinflačného balíčka cez Sulíka neprejde
Zdielať na

Igor Matovič vyťahuje záložný plán. Pripúšťa, že pôvodná verzia protiinflačného balíčka cez Sulíka neprejde

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Napätie v koalícii kvôli sociálnej pomoci pokračuje. Minister financií Igor Matovič má síce odvážne plány prelomiť veto Richarda Sulíka, ale priznal aj záložný plán. SaS-kári odkazujú do vnútra vlastnej koalície, že je už na čase, aby opraty prebral premiér a minister financií zase Richarda Sulíka nešetril.

 "Jeho ego neprevalí ani atómová bomba. Takže neverím tomu," vyjadril sa minister financií SR Igor Matovič. "Ten návrh sme ešte nevideli, on neexistuje. My máme dať bianko šek, že niečo podporíme, čo proste nie je," dodal Marián Viskupič, poslanec NR SR. "My to neblokujeme. My hovoríme, okamžite to treba urobiť. Ja urobím všetko preto, aby sme to urobili," vyjadril sa predseda NR SR Boris Kollár. Vláda už pred niekoľkými týždňami avizovala záchranný balíček pre ľudí, ktorí trpia zdražovaním, no pomoc je stále v nedohľadne. "Platí stále naša červená čiara. My nepodporíme zvyšovanie daní. Ten dôvod je jasný, masívne to poškodí ekonomiku," dodal Viskupič.

"My sme za helikoptérové peniaze, pretože to je presne tá hlúpa diskusia, ktorú vedú predstavitelia vládnej koalície medzi sebou, že kto je bohatý a kto je chudobný. To, čo navrhuje vláda je nič, ísť proti príjmom samospráv. To je tých 620 miliónov eur, ktoré chcú zobrať samosprávam," vyjadril sa predseda strany Smer-SD Robert Fico. Napriek tejto kritike opozície minister financií Igor Matovič má v téme jasno. Priznal ale, že je stále otvorené to, či v návrhu budú zahrnuté vyššie dane pre veľké firmy. A zároveň priznal aj záložný plán prefinancovania pomoci. "Určite pôjdeme do parlamentu bez neho. Na druhej strane určite sa nenecháme vydierať a nebudeme akceptovať to, že SaS si berie za rukojemníkov rodiny s deťmi," vyjadril sa Matovič. "Ak naše veto nebude rešpektované, tak sa budeme musieť veľmi zamyslieť nad tým, či takáto koalícia má ešte pre nás zmysel," dodal Viskupič.

Pritom Igor Matovič čoraz hlasnejšie hovorí o požiadavke Richarda Sulíka. Tvrdí, že mu navrhol podporu daňového bonusu výmenou za personálne obsadenie podľa jeho želania. "Ale šéf protimonopolného úradu by mal byť nezávislý, nemal by byť nejaký pikolík, havinko nejakého predsedu politickej strany. Túto časť celého tohto problému považujem za doslova perverznú," vyjadril sa Matovič. "To je normálny kandidát, ktorý prešiel výberovým konaním a bol odmietnutý, bol zablokovaný," vysvetlil Viskupič. "Sme svedkami nezmyselných postupov, nestarajú sa o ľudí," povedal Fico.

​O tom, aká bude definitívna podoba pomoci ľuďom zasiahnutých zdražovaním a hlavne kedy ju dostanú, by mali vládne strany rokovať na najbližšej koaličnej rade. "V stredu 18. mája návrh pôjde na vládu a vo štvrtok 19. mája ráno, o ňom začne rokovať parlament," vysvetlil Matovič. "Máme premiéra, ja som presvedčený, že možno nastal čas, aby do tých rokovaní vstúpil," skonštatoval Viskupič. "By bolo správne takým spôsobom ísť, nie tým diktátom, ale kolektívnym rozhodnutím," dodal na záver Kollár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy