Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prezidentka v Ríme: Spolu s talianskym prezidentom hľadajú spoluprácu pri odstrihnutí sa od ruského plynu
Zdielať na

Prezidentka v Ríme: Spolu s talianskym prezidentom hľadajú spoluprácu pri odstrihnutí sa od ruského plynu

Google News Button Sledovať správy

TALIANSKO / Zelené energie, obnoviteľné zdroje, ale aj efektívnejšie zásahy proti korupcii. To všetko sú témy, ktorým sa prezidentka Zuzana Čaputová venuje počas dvojdňovej návštevy Ríma. Otvorí tam aj biznis forum, kde sa predstavia slovenskí podnikatelia, ktorí sa venujú prechodu na zelenú ekonomiku.

​Dvojdňová návšteva prezidentky Zuzany Čaputovej v Ríme by mala pomôcť našim podnikateľom, ktorí sa zameriavajú na zelenú ekonomiku, domáce a obnoviteľné zdroje. Vo štvrtok, 21. apríla, pre nich otvorí biznis fórum. V Taliansku je s ňou zároveň tím právnych expertov na korupciu, schránkové firmy či pranie špinavých peňazí. Mali by zužitkovať skúsenosti talianskych kolegov v oblasti vymáhania sankcií uvalených na ruských oligarchov. Taliansky prezident Sergio Matarella podľa Čaputovej ocenil, že Slovensko pomáha Ukrajine, aj utečencom.

Hľadajú tiež možnú spoluprácu pri odstrihnutí sa od ruského plynu. "Taliansko sa orientuje na nové zdroje plynu najmä v Afrike, ale aj v iných krajinách, zhodli sme sa na tom, že tu bude dôležitá spolupráca a jednota v rámci Európskej únie na spoločné obstarávanie nových dodávok. Zhodli sme sa na tom, že toto je spôsob, ako prestať financovať vojnu zo strany Ruska," hovorí prezidentka Zuzana Čaputová.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy