Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Opozícia tvrdí, že Roman Mikulec nezvláda utečeneckú krízu. Budúci týždeň bude čeliť odvolávaniu v parlamente
Zdielať na

Opozícia tvrdí, že Roman Mikulec nezvláda utečeneckú krízu. Budúci týždeň bude čeliť odvolávaniu v parlamente

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Opozícia kritizuje Romana Mikulca, že zle manažuje utečeneckú vlnu v súvislosti s vojnou na Ukrajine. V stredu ho chce v parlamente odvolať aj preto, že do procesov zaangažoval súkromné firmy. Minister vnútra je odhodlaný brániť sa. Opozícii vyhadzuje na oči aj to, že nechala štátne zložky v tomto smere nepripravené.

Obidve strany, ktoré sa označujú za sociálnodemokratické, v tom majú jasno - minister vnútra zlyhal a vo funkcii musí skončiť. "Celá opozícia je jednoznačne presvedčená, že musí odísť," povedal Robert Fico. "Vyzývam premiéra Hegera, aby ministra Mikulca bezodkladne odvolal," uviedol Peter Pallegrini. 

"12 rokov tu drancuje Fico s Pellegrinim a ich zlodejskou bandou Slovensko. Miliardy ušli do zahraničia neviem kde, a my sa tu ideme baviť o 2 000 eurách," povedal minister vnútra Roman Mikulec. Dotyčných 2 000 eur má byť suma pre firmu Júliusa Slováka GD Identity za to, že na východnej hranici pomáhajú ich ôsmi koordinátori. Hoci v minulosti robil pre OĽaNO, nevidí v tom prekážku. "Ja nemám problém sa absolútne toho vzdať, nebyť tu a nič nedodávať, toto vôbec nie je o tom, my sme chceli pomôcť ľuďom," povedal Slovák. 

O ukončení zmluvy uvažuje aj firma Dustream production, ktorá tiež ťažko znáša niektoré verejné ataky. Spoločník firmy povedal, že pomáhať začali s dobrým úmyslom, a ničoho zlého sa nedopustili. "Nerobíme to pre zisk, a ak nám nejaký vznikne, tak sme pripravení sa ho vzdať a chceme ho dať dobrovoľníkom," povedal spoločník Dustream production Pavol Kubán. 

Roman Mikulec v Michalovciach zopakoval, že do niektorých procesov v istej fáze museli zapojiť aj súkromné firmy, pretože štátne kapacity už boli nasadené v teréne. Navyše, niektoré práce či služby museli urobiť veľmi rýchlo, z piatka do pondelka. Všetky súčasti z rámcovej zmluvy majú byť transparentné. "Môžem vás uistiť, že nikto sa neobohatil, pretože toto celé od začiatku stálo niečo vyše 200-tisíc eur," uviedol Mikulec. 

V pondelok o tejto téme má rokovať koaličná rada, no a po jej skončení zrejme budeme múdrejší, do akej miery je silná pozícia ministra vnútra. "Skutočne, ja nebudem robiť advokáta pánovi ministrovi Mikulcovi, to odmietam, nech si to zodpovedá sám," dodal Boris Kollár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy