Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Polícia riešila oznámenie o bombe na sídlisku i v budove Národného bezpečnostného úradu
Zdielať na

Polícia riešila oznámenie o bombe na sídlisku i v budove Národného bezpečnostného úradu

NITRA/BRATISLAVA / Obyvateľov sídliska Klokočina v Nitre, poriadne vystrašil predmet pripomínajúci výbušninu. Objavili ho pri jednom z panelákov. Policajti uzatvorili široké okolie. Ľudí z bytov vyzývali, aby nevychádzali von. Na mieste zasahovala aj špeciálna technika. E-mail o údajnej bombe, poslal aj neznámy pisateľ o budove Národného bezpečnostného úradu, v ranných hodinách. Zarážajúce je, že iba pred pád dňami nahlásil anonym bombu, aj v Národnej rade.

Predmet pripomínajúci výbušninu, našli obyvatelia pri smetných nádobách. Stalo sa to ráno 25. marca, okolo siedmej hodiny. Všetko vyzeralo tak, že je to skutočne nástražný systém. Išlo o kovovú fľašu zo spreja, z ktorej trčali kábliky a páskou k nej boli pripevnené dva predmety a nábojnica. Na miesto hneď smerovali policajti a aj záchranárske zložky, niekoľko ulíc okamžite uzatvorili. V ohrození boli hlavne obyvatelia najbližšieho paneláka. Evakuácia potrebná nebola, ľudia ale nemohli vychádzať von, ale ani otvárať okná. "Ja som išla otvoriť a kričali na mňa, aby som zatvorila," vyjadrila sa obyvateľka sídliska.

Okrem polície už zakrátko prišli aj pyrotechnici, ale aj pes na vyhľadávanie výbušnín. Na prvý pohľad sa určiť nedalo, o aký predmet ide, po prvotnom preskúmaní ho opatrne presunuli na trávnik. Po ďalšom prezretí, ho pomocou techniky zodvihli, vložili do prívesu a odviezli. Policajti napokon zistili, že nejde o nebezpečný predmet, ale o atrapu. Kto ho sem položil, zisťujú.

Anonym nahlásil bombu aj v NBÚ

To, že sa v budove Národného bezpečnostného úradu nachádza bomba, nahlásil anonym krátko pred deviatou hodinou ráno. Krátko po oznámení, dorazila na miesto desiatka policajtov. Policajti vchod na parkovisko úradu opáskovali a okrem ich vozidiel, do priestorov nikoho nepúšťali. Napriek tomu, že v budove mali nahlásenú bombu, zamestnancov nemuseli evakuovať. Podľa vedenia, je táto budova strážená nepretržite.
"Budova Národného bezpečnostného úradu, je dôkladne stráženým objektom. Akékoľvek narušenie bezpečnostného perimetra, by nezostalo bez povšimnutia. Príslušníci NBÚ vykonali náležité opatrenia podľa interných predpisov," vysvetlil hovorca NBÚ, Peter Habara. Zatiaľ, čo policajti, ako aj pracovníci Národného bezpečnostného úradu, zabezpečili objekt zvonku, kriminalisti, ako aj policajní pyrotechnici, skontrolovali interiérové priestory, na všetkých poschodiach. Kancelária a aj okolie budovy prehľadávali aj za pomoci psov, určených na vyhľadávanie výbušnín, ako aj za pomoci detektorov kovov. "Policajti na mieste vykonali všetky potrebné úkony. Obhliadka priestorov bola ukončená s negatívnym výsledkom," dodala hovorkyňa KR PZ v Bratislave, Jana Šimunková. "Incident nijako neovplyvnil služobnú činnosť úradu. Polícia začala vo veci trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie," dodal Habara.

Hrozbu bomby nedávno zaznamenali aj v parlamente

Podobnú správu, teda taktiež hrozbu bomby poslanou e-mailom, zaznamenali pred pár dňami aj v parlamente. To, že by mala byť v budove bomba, nahlásila Národnej rade, priamo polícia. Ani vtedy nemuseli budovu evakuovať. "Prijali sme bezpečnostné opatrenia, ktoré by ale nemali ohroziť chod NR SR ani zasadnutie parlamentu," vyjadrila sa hovorkyňa NR SR, Michaela Jursová. Aj tu policajní pyrotechnici skontrolovali všetky priestory Národnej rady, ako aj kancelárie poslancov a neobišli ani garáže. Bombu hľadali aj v okolí budovy. Nič ani len podobné výbušnine ale nenašli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy