Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Budú následky po prekonaní covidu problémom? Ani po dvoch rokoch nemáme riešenia, kritizoval Raši (Hlas-SD)
Zdielať na

Budú následky po prekonaní covidu problémom? Ani po dvoch rokoch nemáme riešenia, kritizoval Raši (Hlas-SD)

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / S nastupujúcou vlnou omikronu a troma vlnami pandémie sa stále viac skloňuje nevyhnutná transformácia zdravotníctva. Chýbajúce profesie, ako sú psychiatri, ale aj rehabilitační terapeuti, sú ešte alarmujúcejšie. Pritom v systéme chýba 10-tisíc sestier a na poplach bijú aj lekári. Zdravotné problémy po prekonaní koronavírusu, budeme podľa odborníkov riešiť ešte ďalších 5 rokov.

Zdravotnícke témy zaujímajú aj divákov relácie Na hrane TV JOJ, ktorí do nej posielajú otázky prostredníctvom aplikácie SLIDO. O téme následkov po prekonaní koronavírusu sa v štúdiu počas online vysielania hovoril Richard Raši (Hlas-SD), ktorý problémy s riešením následkov pripúšťa. Upozornil aj na to, že napriek tomu, že o longcovide vieme už dva roky, stále nie je pripravený manuál transformácie zariadení rovnako, ako preškoľovanie niektorých profesií. 

Juraj Krúpa (OĽaNO) zdôraznil, že kapacitne nestíhajú ani okolité krajiny, ako Rakúsko, ktoré majú liečebných zariadení viac. Podľa Krúpu aj oni zháňajú nielen priestory, ale aj ľudí. 

​Odborníci apelujú na investície

Dôležitosť investícií do zdravotníckeho systému, ale predovšetkým do vzdelávanie lekárov a zdravotníkov v relácii Analýzy Na hrane TV JOJ zdôrazňoval lekár profesor Vladimír Krčméry. Podľa člena konzília odborníkov je fakúlt, ktoré sa venujú budúcim zdravotníkom dostatok. Problém vidí v ich podfinancovaní a v tom, že si neuvedomujeme, že nevychovávame lekárov len pre Slovensko.

Matematik a docent Richard Kollár upozornil aj na to, že zanedbanie riešení zlých zdravotných stavov po prekonaní covidu bude mať fatálne následky pre slovenskú ekonomiku. Podľa jeho prognózy sa u množstva ľudí znížila schopnosť intenzívne pracovať. Upozornil aj na to, že z mesiaca môže byť zamestnanec aj viac, ako polovicu dní práce neschopný. 

Podľa rezortu je riešenie zložitejšie

​Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) však pre Noviny PLUS TV JOJ uviedol, že riešenie nie je tak jednoduché, ako by sa mohlo zdať. Podľa platnej legislatívy sa totiž môžu študenti vzdelávať len na oddeleniach, kde je odborný garant. Ak nemocnica nemá docenta, situáciu to sťažuje. Jednoduché to nie je ani s investíciami. Problém s longcovidom si uvedomuje. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy