Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Traja ústavní činitelia na jednom mieste. Témou bola dohoda s USA
Zdielať na

Traja ústavní činitelia na jednom mieste. Témou bola dohoda s USA

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovensko má za sebou ranné stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov. Pracovný deň začali v prezidentskom paláci.

Pracovné stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov sa začalo v pondelok o 9:00 v Prezidentskom paláci. Hlavnou témou stretnutia prezidentky Zuzany Čaputovej, predsedu parlamentu Borisa Kollára a premiére Eduarda Hegera bola dohoda s USA. 

Výsledkom má byť spoločný postup pri schvaľovaní tejto dohody. Prezidentka a jej tím už skôr avizovali, že stretnutie v tejto zostave bude pravdepodobne aj v utorok, 17. januára. 

​Dohoda s USA

USA by malo na Slovensku investovať 100 miliónov amerických dolárov do infraštruktúry. Tie by mohli byť použité na rekonštrukciu vojenských letísk Sliač a Malacky. Minister obrany Jaroslav Naď doplnil tiež, že Slovensko sa investíciou zo strany USA nevzdá svojho vlastníctva objektov. Grant USA čerpali už napríklad aj pobaltské krajiny, Poľsko či Rumunsko.

​Podobnú dohodu o obrannej spolupráci má podpísanú 23 z 30 členských krajín Organizácie severoatlantickej zmluvy (NATO). Slovensko viedlo rokovania o obrannej spolupráci s USA od roku 2018. V predošlej vláde ju však blokovala Slovenská národná strana (SNS).

Zmluva podľa prokuratúry nerešpektuje Ústavu SR, narúša zvrchovanosť Slovenska a zvýhodňuje stranu USA. Pripomienkami GP SR k návrhu dohody sa zástupcovia Ministerstva obrany SR podľa prokuratúry odmietli vecne zaoberať a všeobecne ich ako celok odmietli.

"V týchto časoch je dôležité, aby demokratické sily v tejto krajine hovorili jedným hlasom. Hlasom rozumu, zodpovednosti a odvahy. Je nevyhnutné nepodliehať konšpiračným prúdom. Konšpirácie ohrozujú našu bezpečnosť a nakazia nás myslením, ktoré nám zabráni rozoznať pravdu od lží,“ uviedol Heger s tým, že musia mať politickú odvahu postaviť sa za správnu vec. Predseda vlády zároveň konštatoval, že si ctí záväzky Slovenska voči Organizácii severoatlantickej zmluvy (NATO) a je si vedomý zodpovednosti za bezpečnosť Slovenska aj celej Európy. Na záver poznamenal, že Slovensko sa musí správať ako spojenec, inak zostane bez spojencov.

​Dohoda by mala platiť 10 rokov

Dohoda o spolupráci:

  • by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory
  • Slovensko ich má poskytovať bez nájomného
  • platiť by mala desať rokov. Potom zostáva platná, alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.
  • umožniť čerpať finančné prostriedky v prospech Ozbrojených síl SR
  • akákoľvek infraštruktúra, ktorú postavia zo zdrojov USA, bude majetkom SR.
  • americké ozbrojené sily tú infraštruktúru môžu využívať, dokedy budú potrebovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy