Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ovplyvní osud reformy nemocníc aj koronavírus? Poslanci by sa do práce mali vrátiť v utorok, otázne je koľkí
Zdielať na

Ovplyvní osud reformy nemocníc aj koronavírus? Poslanci by sa do práce mali vrátiť v utorok, otázne je koľkí

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po predčasnom konci rokovania parlamentu minulý štvrtok by sa poslanci mali vrátiť do práce už v utorok. Dôvodom pauzy bola pozitívna poslankyňa z klubu OĽaNO, a tak niektorí z kolegov skončili v karanténe. Pred utorkom sme teda zisťovali, či nepribudli ďalší pozitívni poslanci. Zatiaľ to ale vyzerá, že i vďaka poctivému noseniu respirátora očkovaná poslankyňa nákazu nerozniesla.

Predĺžený víkend vďaka možnej "parlament pozitivite" 

Neplánovaný predĺžený víkend sa pre poslancov skončí už v utorok, 2. novembra, zatiaľ stále nie je zrejmé, koľko zo 150-tich z nich príde zajtra do práce a či nepribudol niekto pozitívne testovaný.

Podľa usmernenia vedenia národnej rady od hygieny je zrejmé, že do karantény majú ísť len poslanci, ktorí boli s poslankyňou Drábikovou overovateľmi pri tajne voľbe do správnej rady tlačovej agentúry. PCR test by mali absolvovať v utorok v po negatívnom výsledku by sa mali vrátiť najskôr na siedmy deň od posledného kontaktu s pozitívnou poslankyňou.

"Môžem hovoriť za poslanecký klub Sme rodina. Naši poslanci, drvivá väčšina, sa boli otestovať priebežne a nemám hlásených žiadnych pozitívnych, to znamená, že u nás to vyzerá, že tá situácia by mala byť v poriadku, čo sa týka pozitívnych/negatívnych," uvádza Peter Pčolinský, poslanec Národnej rady SR za hnutie Sme rodina.

 V stredu návrat do normálu v rámci chodu parlamentu?

"Takýto je pokyn, že vlastne tí, ktorí spočítavali hlasy, tak by mali ísť, teda mali by sa zdržiavať v karanténe, ísť na test a vlastne predpokladám, že v stredu by sme mali byť  už kompletní, keď teda budú negatívne testy," upresňuje Anna Zemanová, poslankyňa Národnej rady SR za stranu SaS.

"S danou osobou nebol z klubu HLAS nikto dlhšie ako tú minútu, keď človek prechádza miestnosťou, teda nebol tzv. bližší kontakt, a teda pokiaľ nebudú mať žiadne príznaky poslanci nášho klubu, tak môžu ísť potom normálne do parlamentu," uvádza Richard Raši, poslanec Národnej rady SR za stranu HLAS-SD.

 "Nikto nebol pozitívny a s tým že, myslím, že dvaja alebo traja poslanci, ktorí nie sú zaočkovaní, tí idú na PCR, respektíve tí budú ešte absolvovať PCR predtým ako pôjdu do Národnej rady SR a oni išli do karantény," hovorí Michal Šípoš, poslanec Národnej rady SR za stranu OĽaNO.  

Je možné, že budú chýbať potrebné hlasy? 

Každý chýbajúci hlas by sa pritom vládnej koalícii mohol vypomstiť. Poslanci v utorok, 2. novembra, majú hlasovať nielen o reforme nemocníc z dielne ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského. "To však niekedy sa stane, že aj nepríde poslanec, lebo má v rodine nejaký problém alebo nejakú vážnu vec osobnú, čiže to záleží, podľa toho, že koľkí prídu, ale ja pevne verím, že to prejde," dopĺňa Šípoš.

Zrejme by sa poslanci mali dostať aj k interrupčným zmenám. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy