Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Dva dni diskutovali poslanci o správe generálneho prokurátora Maroša Žilinku a miestami to bolo veľmi búrlivé
Zdielať na

Dva dni diskutovali poslanci o správe generálneho prokurátora Maroša Žilinku a miestami to bolo veľmi búrlivé

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Dlhý deň v parlamente má za sebou aj pred sebou generálny prokurátor Maroš Žilinka. Aj vo štvrtok, 30. septembra, pokračovala diskusia k správe o Generálnej prokuratúre SR. Generálny prokurátor strávi aj piatok v parlamente. Diskusia k správe o jeho úrade sa ani vo štvrtok neskončila. Práve naopak, podvečer sa stala predmetom koaličného sporu, pre ktorý Boris Kollár zvolal poslanecké grémium.

Baránik navrhol, aby parlament odmietol Žilinkovu správu o prokuratúre

Poslanec strany Sloboda a Solidarita (SaS) Alojz Baránik navrhol počas rozpravy, aby parlament odmietol zobrať správu generálneho prokurátora Maroša Žilinku o činnosti prokuratúry za rok 2020 na vedomie.

Podľa Kollára porušil Baránik koaličnú zmluvu 

Predseda parlamentu Boris Kollár následne na to zvolal poslanecké grémium, pretože podľa neho Baránik porušil koaličnú zmluvu. Kollár po grémiu uviedol, že neakceptuje Baránikov pozmeňujúci návrh, pretože nedodržal rokovací poriadok. 

Poslanci od rána diskutovali o zákonoch rezortu životného prostredia, ktoré boli preložené ešte z minulého týždňa. Tieto zákony schválili. Triedenie a recyklovanie odpadu bude mať prednosť pred spaľovaním. Novú povinnosť tiež dostanú obce, ktoré od roku 2025 majú zabezpečiť triedený zber textilu. Vyplýva to z vládnej novely zákona o odpadoch, za ktorú hlasovalo 79 poslancov zo 131 prítomných zákonodarcov.

Poslanci zároveň schválili pozmeňujúci návrh, podľa ktorého ten, kto vykonáva triedený zber odpadov z obalov a odpadov z neobalových výrobkov v obci, je povinný tento dotriedený odpad poskytnúť na materiálové zhodnotenie najmenej dvom zariadeniam oprávneným na recykláciu daného druhu dotriedeného odpadu. Ak tieto zariadenia na recykláciu odmietnu prijať takto dotriedený odpad, vydajú o tom písomné potvrdenie. Potom môže byť takýto odpad zhodnotený energeticky.

Na hlasovaní sa rozhodlo, že generálny prokurátor dokončí svoje vystúpenie až po hlasovaní, v ktorom sa ale poslanci ešte môžu prihlasovať do rozpravy ústne. Bolo teda pravdepodobné, že z parlamentu Maroš Žilinka tak skoro neodíde. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy