Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nezávislosť policajnej inšpekcie, či budúcnosť sporného paragrafu 363. Koaliční lídri hľadajú dohodu so Sme rodina
Zdielať na

Nezávislosť policajnej inšpekcie, či budúcnosť sporného paragrafu 363. Koaliční lídri hľadajú dohodu so Sme rodina

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Pondelok je aj čas zasadania koaličnej rady, na ktorej sa vládni partneri za zatvorenými dverami dohadujú na najpálčivejších bodoch, ktoré ich často rozdeľujú. Na pretrase má byť aj očakávaný výstup špeciálnej komisie, ktorá má prinavrátiť dôveru v právny štát. Kauzy a obvinenia z posledných mesiacov totiž vyvolali takzvanú vojnu v rámci bezpečnostných zložiek. Okrem rozsiahlej korupcie na tých najvyšších pozíciách, o ktorej Robert Kaliňák tvrdil, že v jeho zbore neexistuje, sa udialo šokujúce a neprehľadné vzájomné zatýkanie.

Pnutie v koaličných vodách je cítiť už dlhšie, aj preto sa očakáva, že aj počas dnešnej koaličnej rady sa preberajú témy, ktoré vládnu štvorku skôr rozdeľujú ako spájajú.

Koaličná rada začala zasadať neskoro popoludní. Presný program, o čom majú rokovať sme sa nedozvedeli. Avšak minimálne vieme to, že sa majú zaoberať zákonmi, ktoré by mali vzísť z rokovania špeciálnej komisie na obnovu dôvery v právny štát.

"Ja som bola súčasťou rokovaní minulý týždeň osobitne v časti o nezávislosti policajnej inšpekcie, širšej inšpekcie, ktorá sa týka ozbrojených zložiek, a určite sa o tom budem rozprávať s pánom premiérom dnes," vyjadrila sa ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, podľa ktorej bude potrebné aj minimálne zadefinovať vzťah medzi špeciálnou a generálnou prokuratúrou. Práve pri nej jasne vyjadrila názor o slávnom paragrafe 363, ktorý z cely dostal exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského. "My máme k nemu viaceré alternatívy ako som povedala viac alebo menej ambiciózne, ak už do veci zasiahol súd tak by do toho už nemal vstupovať generálny prokurátor," uviedla Kolíková. 

Ministerka povedala, že je pripravená podať návrh zmenu zákona pokojne aj tento týždeň. Na zmenách sa časť koalície zhoduje, avšak naráža na odpor Sme rodina. Ďalší postup by mohla ukázať práve koaličná rada. Teda miesto, kde sa za zatvorenými dvermi kujú dohody. "Sme blízko k tomu, aby sme o tom komunikovali s koaličnými partnermi," prezradil premiér Eduard Heger. "Legislatívne návrhy z expertnej skupiny by mali prísť tento týždeň a na stole budeme mať aj politickú diskusiu," informovala ministerka Veronika Remišová. "Verím, že Sme rodina potvrdia opatrenia, pretože majú zvýšiť úroveň spravodlivosti na Slovensku," reagoval premiér Heger. 

Súvisiace články