Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Personálne zmeny v zdravotníctve: Minister Lengvarský vymenil šéfov troch inštitúcií v hlavnom meste
Zdielať na

Personálne zmeny v zdravotníctve: Minister Lengvarský vymenil šéfov troch inštitúcií v hlavnom meste

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Nečakane rázne rozhodnutia urobil minister zdravotníctva Lengvarský. V jediný deň odvolal hneď troch riaditeľov zdravotníckych inštitúcií v tom istom meste - v Bratislave. Minister odvolal Renátu Vandriakovú, ktorá viedla Univerzitnú nemocnicu Bratislava, ďalej šéfa operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Michala Weincillera a tiež riaditeľa Národného ústavu detských chorôb Petra Magáta.

"Ide o manažérske rozhodnutie ministra zdravotníctva. Rozhodol sa tak z dôvodu, aby dané inštitúcie boli efektívne riadené, samozrejme v prospech pacienta a zdravotníckych pracovníkov," informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Noví šéfovia týchto troch inštitúcií boli vo funkcii už vo štvrtok 

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský sa ale kriticky vyjadril len k jednej z nich. A to k Univerzitnej nemocnici Bratislava. Tvrdí, že táto nemocnica nie je v dobrom stave. "Ďalšie kroky budú viesť k stabilizácii situácie v zdravotníckom zariadení. Od nového vedenia očakávam zlepšenie stavu najmä v oblasti hospodárenia, nastavenie procesov, zlepšenie hospodárenia a interpersonálnych vzťahov," hovorí Lengvarský. "Poverený riadením UNBA, až do riadneho výberového konania, je Roland Schaller. Doteraz pôsobil vo funkcii výkonného riaditeľa a predsedu predstavenstva spoločnosti Letisko Sliač," hovorí Eliášová. 

Na stoličku šéfa ústavu detských chorôb sadol Peter Bartoň, ktorý v ústave pôsobí od roku 2002

Naposledy ako primár a zástupca prednostu Kliniky pediatrickej urológie. Strieda vo funkcii nominanta predchádzajúceho ministra Mareka Krajčího. Peter Magát bol riaditeľom len rok. "Je to dobrá správa pre Slovensko preto, lebo túto nemocnicu riadil lesník. Malo to byť už urobené dávno. Riadil ju nekompetentný človek, ktorý urobil viac zla ako osohu. Viem, že nový riaditeľ je skúsený odborník," hovorí poslanec Richard Raši (Hlas-SD). 

Operačné stredisko už po novom vedie Juraj Kottner

V minulosti pôsobil na manažérskych pozíciách v nadnárodných technologických a finančných spoločnostiach. "Je to kompetencia pána ministra, ktorý si chce do vedenia nemocníc pred ich reformou dať ľudí, s ktorými vie spolupracovať, a ktorým dôveruje. Dôležité je to, aké budú mať noví riaditelia výsledky," hovorí poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS). 

Podľa lekárky Letanovskej zmena na operačnom bola už ale viac ako nutná

"Vzhľadom na to, že som aj urgentista, tento krok považujem za veľmi správny a bol dlho očakávaný, pretože sa tam hromadili problémy. Takže s týmto vedením bol problém," hovorí lekárka Andrea Letanovská. Odborníčka priznala, že si vydýchli aj samotní zamestnanci operačného strediska. "Tam boli problémy aj v manažovaní procesov, ale aj ľudí. Čiže manažérsky to nebolo v poriadku," dodala. 

Bývalí riaditelia sa k svojmu náhlemu odchodu vyjadriť nechceli

Zatiaľ mlčia aj dvaja noví. K svojmu postu prehovoril len Peter Bartoň, nový riaditeľ NUDCH. "S veľkou pokorou, ale zároveň odhodlaním prijímam túto výzvu, nakoľko náš ústav je pre mňa srdcovou záležitosťou. Vážim si dôveru, ktorú som dostal, rovnako si uvedomujem aj zodpovednosť, ktorá s ňou ide ruka v ruke."

Podľa analytika ale len zmena riaditeľa nestačí

"Keď minister vymenil riaditeľov, bolo by dobré, aby ďalším krokom bolo stanovenie nejakých merateľných, uchopiteľných kritérií. Aby sme my o niekoľko rokov, keď sa znova vymení min. zdravotníctva, vedeli povedať ako títo jeho nominanti obstáli v skúške časom," hovorí analytik Iness Martin Vlachynský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy