Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
NR SR: Vysoké školy budú môcť odoberať tituly, zmeny sa dotknú aj zásielok zo štátov mimo EÚ
Zdielať na

NR SR: Vysoké školy budú môcť odoberať tituly, zmeny sa dotknú aj zásielok zo štátov mimo EÚ

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Aj vo štvrtok pokračuje rokovanie parlamentu. Zrána sa poslanci rozprávali o znížení dane pre motorové vozidlá a tiež o dlhovej brzde. Následne po troch dňoch čakania dorazil do parlamentu aj minister zdravotníctva Marek Krajči.

Novela zákona o vysokých školách, ktorá umožní odoberanie vysokoškolských titulov, je schválená

Parlament dnes 110 hlasmi zo 112 prítomných poslancov schválil novelu zákona o vysokých školách, ktorá umožní odoberanie vysokoškolských titulov. Novela je inšpirovaná českou právnou úpravou a účinnosť nadobudne 1. januára 2021. Právna úprava stanovuje, že konanie o neplatnosti štátnej skúšky alebo jej súčasti nemožno začať voči osobe, ktorá získala vysokoškolské vzdelanie pred 1. januárom 2021. A to aj v prípade udelenia akademického titulu, titulu docent, ako aj pri podaní návrhu na odvolanie profesora.

Zo schválenej novely vyplýva, že odnímanie vysokoškolských titulov sa zverí do pôsobnosti školy pod princípom „kto udeľuje, ten odníma“. Za vysokú školu bude konať rektor na návrh poradnej komisie, ktorej členov menuje a odvoláva rektor. V komisii budú štyria vysokoškolskí učitelia vo funkcii profesora alebo vo funkcii docenta, ktorí pedagogicky a vedecky pôsobia v príslušnom študijnom odbore alebo v príslušnom odbore habilitačného konania a inauguračného konania, z toho najviac dvaja zo zamestnancov príslušnej vysokej školy, navrhnutí zamestnaneckou časťou akademického senátu príslušnej vysokej školy. Ďalej dve osoby s vysokoškolským vzdelaním druhého stupňa v študijnom odbore právo, ktoré nie sú zamestnancami príslušnej vysokej školy a jeden študent príslušnej vysokej školy, ktorého navrhne študentská časť akademického senátu príslušnej vysokej školy.

O neplatnosti štátnej skúšky alebo jej súčasti tak bude po novom rozhodovať rektor univerzity v prípade, ak absolvent záverečnú prácu alebo jej časť preukázateľne nevypracoval, alebo neoprávnene použil časť inej práce, či ju skopíroval celú, a takto získal výhodu, ktorá mu dopomohla k ukončeniu štúdia. Tiež vtedy, ak neoprávnene použil predmet ochrany duševného vlastníctva inej osoby.

Od júla budúceho roka budú podliehať DPH aj zásielky zo štátov mimo EÚ do 22 eur

Od 1. júla budúceho roka sa zruší oslobodenie od dane z pridanej hodnoty (DPH) pri dovoze zásielok z tretích štátov mimo Európskej únie, ktorých hodnota nepresahuje 22 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú vo štvrtok schválila Národná rada SR. Toto oslobodenie totiž podľa ministerstva financií narúša hospodársku súťaž medzi dodávateľmi usadenými v Európskej únii a mimo Európskej únie. Novela zákona tiež prináša zásadné zmeny pri uplatňovaní DPH pri elektronickom obchodovaní s tovarom. Zmeny sa týkajú hlavne tzv. zásielkového predaja tovaru a dovozu malých zásielok z tzv. tretích štátov mimo Európskej únie.

Ako uvádza rezort financií, finančná správa nemá k dispozícii dáta o objeme a cene zásielok z tretích štátov, ktoré dnes podliehajú oslobodeniu od dane. Podľa odhadu Inštitútu finančnej politiky Ministerstva financií SR by zrušenie oslobodenia od DPH pri zásielkach z tretích štátov mohlo do nášho štátneho rozpočtu v budúcom roku priniesť 11 miliónov eur. "Na základe toho však nie je možné konštatovať tento negatívny vplyv v plnom rozsahu na domácnosti, pretože tento údaj nediferencuje kupujúcich na fyzické a právnické osoby," upozornilo ministerstvo.

Podľa schválenej novely sa významne posilnia nástroje a opatrenia pre výber dane pri cezhraničných obchodoch. Rozšíria sa dobrovoľné osobitné úpravy uplatňovania dane pri digitálnych službách poskytovaných nezdaniteľným osobám aj na iné služby. "Taktiež sa zavedú nové osobitné úpravy pre predaj tovaru na diaľku a možnosť predkladať tovar colným orgánom na jeho colné odbavenie v rámci osobitnej úpravy pre priznávanie a platbu dane pri dovoze," uviedlo ministerstvo financií. Významnou súčasťou týchto nových opatrení je súbor pravidiel a povinností pri dodaní tovaru prostredníctvom elektronických platforiem.

Novelou zákona o DPH sa definuje predaj tovaru na diaľku, a to predaj tovaru v rámci EÚ, ako aj predaj tovaru dovážaného z tretích území alebo tretích krajín. Menia sa aj pravidlá pre určenie miesta dodania takého tovaru. Miestom dodania tovaru predávaného na diaľku bude ten členský štát únie, v ktorom sa odoslanie alebo preprava tovaru pre zákazníka skončí.

Podiel Slovenska v eurovale sa zvýši

Podiel Slovenska na celkovom základnom imaní Európskeho mechanizmu pre stabilitu, tzv. eurovale, vzrastie z 0,8184 % na 0,9849 %. Splatný kapitál stúpne o 134,15 mil. eur. Zvýšený podiel sa zaúčtuje v rámci výdavkových operácií štátnych finančných aktív bez vplyvu na deficit rozpočtu verejnej správy. Prevod sumy sa uskutoční po písomnom hlasovaní v rade guvernérov európskeho mechanizmu v novembri 2020. Poslanci parlamentu pritom vo štvrtok odsúhlasili, aby Slovensko zastupoval minister financií Eduard Heger.

Európsky mechanizmus pre stabilitu bol súčasťou druhej vlny balíka opatrení smerujúcich k ozdraveniu a pomoci členským štátom eurozóny vo finančných ťažkostiach po finančnej kríze v roku 2012 s cieľom zabezpečiť stabilitu celej eurozóny. K 1. januáru 2021 sa končí dočasná výnimka pre Slovensko, ktoré získalo tzv. zľavu na príspevkovom kľúči do eurovalu. Výnimka bola stanovená na 12 rokov od zavedenia eura, ktoré Slovensko prijalo 1. januára 2009. Preto je potrebné doplatiť podiel Slovenska.

Zmenu prerozdeľovania poistného medzi zdravotnými poisťovňami posunuli poslanci do druhého čítania

Do procesu prerozdelenia poistného sa má zaviesť prvok nadlimitnej sumy. Poslanci totiž vo štvrtok posunuli do druhého čítania novely zákonov o zdravotnom poistení a poisťovníctve z dielne Ministerstva zdravotníctva SR. Princípom prerozdeľovania poistného je, že sa časť vybraných prostriedkov zo všetkých zdravotných poisťovní prerozdeľuje medzi jednotlivé poisťovne v závislosti od rizikovosti poistného kmeňa. Zdravotná poisťovňa s rizikovejším poistným kmeňom tak nenesie poistné riziko, rozdeľuje sa totiž rovnomerne medzi všetky poisťovne. Napriek tomu existuje podľa rezortu zdravotníctva významná skupina poistencov, ktorých náklady na zdravotnú starostlivosť výrazne prekračujú kompenzáciu. Z tohto dôvodu navrhuje do procesu prerozdelenia poistného zaviesť prvok nadlimitná suma. Tá má podľa ministerstva významný vplyv na prerozdelenie.

Miera povinnej tvorby rezervného fondu zdravotných poisťovní sa má zvýšiť na 30 percent

Miera povinnej tvorby rezervného fondu zdravotných poisťovní sa má zvýšiť z 20 na 30 percent. Poslanci totiž vo štvrtok posunuli do druhého čítania novelu zákona o zdravotných poisťovniach a dohľade nad zdravotnou starostlivosťou z dielne Ministerstva zdravotníctva SR. Dôvodom tohto zvýšenia sú možné negatívne výkyvy makroekonomického prostredia a nutnosť mať k dispozícii dostatočné rezervy na ich krytie. Rezervný fond by pritom mohli poisťovne použiť iba na krytie strát. Rezervný fond vo výške 30 percent by v prípade Všeobecnej zdravotnej poisťovne predstavoval vyše 48 mil. eur, Dôvery vyše 10 mil. eur a Unionu takmer päť miliónov eur.

Stabilita finančného systému na Slovensku by sa mala zvýšiť

Národná banka Slovenska (NBS) bude môcť ukladať bankám kapitálový vankúš na krytie systémového rizika v závislosti od vymedzených typov expozícií. Zmenia sa tiež pravidlá na výpočet kapitálových požiadaviek na úrovni tzv. druhého piliera. Podľa novely zákona o bankách, ktorú vo štvrtok schválil parlament, sa upravujú podmienky pri osobitnej požiadavke na vlastné zdroje, ako aj odporúčania týkajúce sa dodatočných vlastných zdrojov.

Najzraniteľnejším skupinám prinesie zrušenie doplatkov za lieky na osobu viac ako 37 eur ročne

Návrh na zrušenie doplatkov za lieky pre ľudí ťažko zdravotne postihnutých, deti do šiestich rokov a dôchodcov posunuli poslanci do druhého čítania. Pri týchto skupinách sa bude zohľadňovať výška ich príjmu, a to do výšky doplatku najlacnejšieho zameniteľného lieku. Zrušenie doplatkov od začiatku budúceho roka riešia novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov a o zdravotných poisťovniach a dohľade nad zdravotnou starostlivosťou. Opatrenie si v rokoch 2021 až 2023 vyžiada každoročne 37,5 milióna eur.

Videli ste už poslednú časť relácie Na hrane? Pozrieť si ju môžete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy