Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Schôdza parlamentu je ohrozená. Koronavírus sa vo veľkom šíri aj medzi poslancami
Zdielať na

Schôdza parlamentu je ohrozená. Koronavírus sa vo veľkom šíri aj medzi poslancami

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Koronavírus sa vo veľkom šíri aj medzi poslancami. Po infikovaných poslancoch ĽSNS pribudol ďalší pozitívny v strane Sme rodina, aj v strane Smer. O koho ide ale prezradiť nechcú. Hrozí preto, že zajtra poslanci rokovať nebudú. Presný počet infikovaných aktuálne nevie ani kancelária Národnej rady SR.

"Tento počet sa stále mení, vzhľadom na to, že poslanci, ktorí sa boli testovať v piatok a bol im vykázaný negatívny test. A počas víkendu cítili nejaké príznaky. Následne sa otestovali individuálne a bolo im vykázané, že sú Covid-19 pozitívni," vraví hovorkyňa Kancelárie NR SR Michaela Jurcová. Zajtrajšia schôdza parlamentu je ohrozená. Dôvodom je výpadok viacerých poslancov pre riziko nákazy koronavírusom. Definitívne rozhodnutie, či táto schôdza bude alebo nie padne v utorok na poslaneckom grémiu.

V pondelok kvôli tomu zasadli predsedovia koaličných strán. "A to by malo odsúhlasiť, či sa presunie schôdza na ďalší týždeň. S predpokladom, že by sa malo jednať o utorok," dodala Jurcová. 

"Vzhľadom na to, že viacero poslancov je v karanténe, ten počet je taký, že pravdepodobne asi Národná rada asi nebude uznášaniaschopná," myslí si aj poslanec Peter Pčolinský. V karanténe totiž skončil aj poslanecký klub strany Sme rodina.

A v tejto situácii sa ocitli aj poslanci Smeru. "Vzhľadom na skutočnosť, že bol potvrdený pozitívny prípad poslanca strany Smer- SD, avšak zatiaľ len z výsledkov antigénového testu, odporúčame poslaneckému klubu, aby poslanci ostali v preventívnej karanténe. Respektíve, aby sa podrobili testovaniu presnými testami," informoval Ján Mažgút, hovorca strany Smer-SD. Odklad rokovania parlamentu preto tiež podporujú.

Poslanci strany Hlas-SD sa testovali až dnes. Nie ale všetci. "Strana Hlas - SD víta preloženie schôdze. Viacerí poslanci sa boli testovať, testy im vyšli negatívne. Tí, čo sa testovať neboli, sa naďalej správajú zodpovedne a neohrozujú svoje okolie," informovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. 

Z ostatných troch koaličných strán má pozitívneho poslanca len poslanecký klub OĽANO. Zhodne sú ale tiež za preloženie schôdze. "Situácia v klube OĽaNO je stabilizovaná. Akonáhle sme sa dozvedeli, že v klube Sme rodina je jeden pozitívny, sme súhlasili s tým, aby sa zasadnutie parlamentu posunulo o týždeň na utorok 3.11," potvrdil predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš. Karanténu absolvujú aj niektorí poslanci strany Za ľudí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy