Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vláda predstavila prvých sedem ekonomických opatrení v boji proti koronavírusu
Zdielať na

Vláda predstavila prvých sedem ekonomických opatrení v boji proti koronavírusu

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO / Vláda rozhodla o prvej pomoci na záchranu ekonomiky v súvislosti s pandémiou. Chce tak predísť hromadnému prepúšťaniu, ktoré hrozilo už v apríli.Pomôcť chce najmä zamestnancom, firmám a živnostníkom.

Náklady siedmich opatrení môžu dosiahnuť až jeden a pol miliardy eur mesačne. Slovensku má na to požičať Európska centrálna banka. "Riešenia a opatrenia, ktoré majú zabrániť tomu, aby nás táto ekonomická kríza vtiahla niekde do nejakej špirály, kde by sme sa nevedeli ekonomicky spamätať." povedal premiér Matovič.

Štát chce preto preplácať 80 percent platu zamestnanca firmám, ktorých prevádzky sú povinne uzavreté.
"Ale samozrejme za takej podmienky, kedže sa jedná o zamestnancov, ktorí sú dnes doma, nepracujú. Zamestnávateľov títo ľudia nebudú stáť ani euro." okomentoval sitáciu minister sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Vláda chce tiež predĺžiť OČR do konca karanténnych opatrení. A finančnú injekciu dostanú aj firmy a živnostníci, ktorým v čase pandémie klesli tržby. "Celkovo sa jedná podľa našich odhadov o pomoc pre 800 tisíc zamestnancov a približne 200 tisíc SZČO," dodal Krajniak.



Podľa ministra práce Milana Krajniaka rezortní úradníci pracujú v tomto období naplno, aby už o týždeň v pondelok mohli príjímať žiadosti. A všetky tie finančné prostriedky by chceli podľa poradia začať vyplácať už od 15. apríla.
Zároveň vláda poskytne bankové záruky na úvery pre firmy, čo bude mesačne stáť 500 miliónov eur a odloží platby odvodov a predavkov dane z príjmu. "Pri poklese tržieb o viac ako 40 percent. To je v prípade apríla. Späť za marec to bude o viac ako 20 percent," povedal Matovič.

A posledné siedme opatrenie sa týka neuplatnenej straty. Informoval o tom minister hospodárstva Richard Sulík: "Tie firmy, ktoré mali v roku 2014, 15, 16, 17 a 18 stratu a doteraz si ju nezapočítali s nejakými ziskami v ďalších rokoch. Tak si možu tú stratu uplatniť celú naraz."

Ekonomickú prvú pomoc od štátu zamestnávatelia vítajú. Nateraz by mala postačiť v tom, aby sa začiatkom týždňa predišlo masívnemu prepúšťaniu. Ak všal kríza bude trvať dlhšie, zamestnávatelia očakávajú od štátu pomoc aj naďalej. Zdá sa, že pomoc prišla v poslednej chvíli.


Podľa viceprezidenta asociácie zamestnávateľov Rastislava Machunku je dôležité, že je vyslaný signál, pretože bez týchto opatrení by došlo k masívnemu prepúšťaniu v pondelok a v utorok. Zamestnávatelia ale majú aj výhrady. Prvá pomoc sa totiž nedotkne napríklad automobiliek. Náhrada za mzdy zamestnancov je limitovaná sumou 200 tisíc eur mesačne na firmu. "Tam ten parameter vlastne už z podstaty je naplnený v tom, že sa nejedná o veľké firmy." povedal minister financií Eduard Heger. Machunka si to nemyslí: "To nie je dobré pretože, nie je dobré robiť rozdiely. Vnímame to tak, že to chceli zrealizovať z prostriedkov EU, kde tento limit je rozhodujúci." 

A výhrady má aj exminister financií."Matky s deťmi, ktoré boli vynútenne poslané na OČR dostanú 50 percent a ich kolegovia, ktorí sú doma dostanú 80 percent náhradu mzdy. Napr. siedme opatrenie, je vyslovene opatrenie, ktoré nesúvisí s koronavírusom a ja vyzývam radu pre rozpočtovú zodpovednosť, aby sa tým zaoberala." povedal  bývalý minister financií Ladislav Kamenický.


Podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka vláda má v pláne ešte ďalších niekoľko desiatok drobných opatrení. A tie najnovšie, ktoré nazvala prvá pomoc, chce dostať do praxe formou skráteného legislatívneho konania. "Celkovo sa jedná o pomocpre 800 000 zamestnancov a približne 200 000 SZČO," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy