Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
(Ne)obyčajný Igor Matovič doviedol Obyčajných ľudí k víťazstvu. Aká bola jeho cesta?
Zdielať na

(Ne)obyčajný Igor Matovič doviedol Obyčajných ľudí k víťazstvu. Aká bola jeho cesta?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Víťazom volieb je teda celkom jednoznačne Igor Matovič a zrejme bude aj novým premiérom. V slovenskej politike je približne desať rokov a hoci je lídrom Obyčajných ľudí, on sám má povesť dosť neobyčajného politika.

"Mali sme plné zuby toho, čo nám tu Fico, Slota, Mečiar stváral, tak sme sa ľudí snažili presvedčiť, že to musíme zmeniť," uviedol pre TV JOJ Igor Matovič 14.6.2010. 37-ročný podnikateľ z Trnavy. Absolútny politický nováčik sa so svojou frakciou Obyčajných ľudí po prvýkrát priviezol do parlamentu na chrbte SaS. V SaS sa ale ohrial iba pol roka. Konflikty politického manželstva vyústili do rozvodu. "Sulík klamal," vyhlásil Matovič. 

Založil si hnutie Obyčajných ľudí. Už v tom čase sa o ňom hovorilo ako o parlamentnom showmanovi alebo šašovi. Igor Matovič na seba upútaval aj mnohými ďalšími výstrelkami. Svoje úlety rozdával na všetky strany. Martin Poliačik si od neho vyslúžil vysypané injekčné striekačky na hlavu. Hovorilo sa o vulgárnych nadávkach. Aj takých ktoré kamery nezachytili. "To jediné slovo, ktoré začína na k, končí na t a má päť písmen," povedal Líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností. 

Samostatnou kapitolou sú fyzické potýčky. V salóniku si to najprv rozdal s národniarom Rafaelom Rafajom. "Prišiel ku mne a stiahol ma za kravatu, tak mi vyletela ruka, pritlačil som ho k stene, tak mu vyleteli oči," popísal roztržku Igor Matovič. Za stenou rokovacej sály si "potykal" s Robertom Kaliňákom. Či asi najznámejšia parlamentná facka od národniarky Belousovovej. "Fuk a už to bolo," poznamenal Matovič. 

Igor Matovič sa stal jedným z najznámejších slovenských politikov. Preslávil sa výrokmi o Mafii a ukradnutom štáte. Organizoval protesty pred komplexom Bonaparte, či Úradom vlády SR. Na druhej strane sám čelil obvineniam z daňových podvodov, na ktoré poukázal jeho najväčší protivník Robert Fico. Náročné obdobie politika sa prejavilo v priamom prenose. Matovič sa na pol roka stiahol z parlamentu a verejného života. Neskôr to vysvetľoval dostavbou domu.

Matovičovo hnutie OĽaNO nepatrí medzi štandardné politické strany. Počas 10 rokov ho poznačili odchody známych tvárí. Matovič sa neštítil postaviť ani proti svojim partnerom. Vedel by o tom rozprávať Radoslav Procházka. "Rado máš jedinú šancu priznať že si zlodej a podvodník," povedal Procházka. 

Za "prestup roka" mnohí označujú odchod ďalších členov vrátane Matovičovej pravej ruky Remišovej, ku konkurencii. "Sme doslova zhrození, zhrození, z prístupu strany Za ľudí a Andreja Kisku," okomentoval to líder OĽaNO. 

Aj najskúsenejší politológovia dvíhali obočie pred poslednými eurovoľbami. Igor Matovič oznámil, že síce kandiduje, no do europarlamentu sa ani v prípade zvolenia nechystá. "Precitnutie, možno som dostal rozum, možno som sa zbláznil," vyjadril sa k tomu Matovič. 

Kvôli Matovičovým úletom sa dokonca menil rokovací poriadok v Národnej rade, zakázali sa sušienky, tričká, či transparenty. Provokatívny spôsob pútania pozornosti je preňho typický. Práve tento spôsob je dôvod, prečo vlastne viacerí politici hovoria, že si nevedia predstaviť spoluprácu s Igorom Matovičom.
Napriek tomu je dnes líder obyčajných ľudí víťazom parlamentných volieb. On má v rukách víťazné karty ktoré bude v najbližších dňoch rozdávať. Dnes sa však ešte nedá predpokladať, či si svoju povesť zachová, alebo sa z neho stane štandardný politik.

No a nový Igor Matovič má za sebou prvý povolebný deň. Prvé diskusie absolvoval vo volebnom obleku spred štyroch rokov. A aj prvé rokovania o možnej koalícii s Richardom Sulíkom. Za jeden stôl si sadne aj s Borisom Kollárom a Andrejom Kiskom. V parlamente by chcel mať ústavnú väčšinu. Kontúry novej vlády vraj budú na svete už čoskoro.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy