Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Nekonečný príbeh bezpečnostnej stratégie Slovenska. Nový dokument do NRSR stále nedorazil
Zdielať na

Nekonečný príbeh bezpečnostnej stratégie Slovenska. Nový dokument do NRSR stále nedorazil

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO / Presne pred rokom sa opozícia chystala namiesto vlády predložiť do parlamentu bezpečnostnú stratégiu Slovenska. Pôvodný dokument, ktorý je stále v platnosti má už 13 rokov. Nový už síce vláda schválila pred dvoma rokmi - no do národnej rady pre spor s SNS nedorazil. Isté je, že koalícia ho už pre spornosť ani nepredloží a neúspechom sa skončil aj posledný pokus opozície.

V rámci koalície so stratégiou od začiatku nemá problém Most-Híd a v podstate ani Smer. Dlhodobo proti, ale napriek tomu, že na vláde text odobrili aj ministri SNS, je šéf národniarov. Preto do konca volebného obdobia pripravený materiál končí v zásuvke. "My máme k tomu jasné stanovisko.Slovensko má mať dobré vzťahy na západ, na východ. Sme členmi Európskej únie a v rámci nej by mala byť pre nás priorita budovanie európskej armády," uviedol Andrej Danko, predseda SNS. "Predložili sme ho na rokovanie Bezpečnostnej rady a aj vlády, všade bolo jednomyseľne schválené. A ten zvyšok je už medzi vládou a NRSR, resp. v rukách politických strán," povedal Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí SR. 

Kým minister zahraničných vecí už viackrát naznačil, že toto nie je dobrý signál do zahraničia, predseda Smeru to nevidí ako veľký problém ani vo vzťahu k našim zahraničným partnerom. "Necítim v tomto okamihu veľké diskrepancie. Teda opozičnými a vládnymi stranami v zásadnej zahraničnopolitickej orientácii. Ale zdá sa, že všetky väčšie veci, ktoré sa týkali EÚ a NATO prechádzajú bez akýchkoľvek ťažkostí," vyjadril sa Robert Fico, predseda Smer-SD. 

Na poslednej schôdzi sa materiál pokúsili predložiť odídenci z Mosta-Híd, ale neúspešne. Napriek ich očakávaniam, že neplatná koaličná zmluva by mohla ešte veci zmeniť. "Teraz je tá parlamentná väčšina taká krehká, že by sa možno dala získať," potvrdila Katarína Cséfalvayová, poslankyňa NR SR za Dobrá voľba. "Je smiešne, že takýto dôležitý dokument koalícia napokon schovala niekde do šuflíka," povedal Jozef Mihál, poslanec NR SR za Spolu. "Je hanba, že bezpečnostná stratégia prichádza do parlamentu až na konci volebného obdobia," dodala Veronika Remišová, poslankyňa NR SR Za ľudí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy