Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Bruseli sa budú rozdeľovať dôležité kreslá. Slovensko ide do boja so Šefčovičom
Zdielať na

V Bruseli sa budú rozdeľovať dôležité kreslá. Slovensko ide do boja so Šefčovičom

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Búrlivá debata do noci a nejasný výsledok. To sa očakáva od samitu v Bruseli, kde oficiálne témy ako klimatické zmeny, reforma eurozóny či budúci finančný rámec zatieni debata o tom, kto bude šéfom Európskej komisie, parlamentu či šéfom diplomacie. Slovensko má v hre najdlhšie slúžiaceho eurokomisára Maroša Šefčoviča. Aké má šance?

Pri výbere kandidáta na post šéfa Európskej komisie sa budú zohľadňovať výsledky májových volieb. Podľa tohto kľúča by to mal byť ľudovec Manfred Weber. Svojho kandidáta majú aj socialisti. Ich favorit je doterajší podpredseda Európskej komisie Holanďan Frans Timmermans. 

Všeobecne platí, že dohodnúť sa musia dvaja najsilnejší hráči, Nemci a Francúzi. Svojho koňa má každá krajina, naším je najdlhšie pôsobiaci eurokomisár Maroš Šefčovič. Jeho meno sa ale ako šéfa eurokomisie neskloňuje. Okrem skúseností sa ale hľadí aj na inú vec. "Je dôležité, aby medzi top štyrmi pozíciami bol niekto zo strednej a východnej Európy. Maroš Šefčovič by mohol byť takýto kandidát," uviedol premiér Peter Pellegrini. 

Tak či onak čaká lídrov v noci búrlivá debata. Očakáva sa, že sa lídri nedohodnú a do desiatich dní zvolajú výnimočný samit. Eurokomisári sa potom budú riešiť až po zvolení predsedu celej inštitúcie, a tá bude musieť byť funkčná od 1. novembra.

Slovensku sa len nedávno podarilo získať prvý európsky orgán. V Bratislave bude sídliť Európsky orgán práce.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy