Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Spor medzi premiérom a šéfom eurovýboru. Blaha tvrdí, že nie všetko, čo napíše, treba brať vážne
Zdielať na

Spor medzi premiérom a šéfom eurovýboru. Blaha tvrdí, že nie všetko, čo napíše, treba brať vážne

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Strana Smer je známa tým, že vzájomné vnútrostranícke spory rieši takpovediac doma. O to prekvapujúcejší bol spor medzi Petrom Pellegrinim a poslancom Ľubošom Blahom na zasadnutí Výboru pre európske záležitosti. Premiér svojho poslanca karhal za jeho statusy na sociálnej sieti. Blaha sa bráni tým, že išlo len o sarkazmus, no viacerí politici hovoria, že ide skôr o vyústenie sporov vo vedení strany.

Poslanec Smeru a predseda eurovýboru Ľuboš Blaha si svojimi často nenávistnými, proruskými a hlavne proti európskymi vyjadreniami na sociálnych sieťach zarobil na to, že ho ostro a hlavne verejne skritizoval spolustranník a premiér Peter Pellegrini.

"Ak niekto má, tak zásadný problém, že úniu nazve bandou lúzrov, že ju nazve neviem čo, že je to antiľudská, antisociálna a neviem aká vec, tak potom treba zvážiť fakt, že človek chce radšej zostať v európskom výbore," povedal vo štvrtok na výbore premiér Pellegrini. Na stranícke pomery v Smere ide o nevídanú verejnú kritiku. Blaha po počiatočnom mlčaní v piatok pre televíziu JOJ prehovoril. Jeho statusy na sieti, v ktorých predstaviteľov únie nazýva lúzrami sú podľa neho len hyperbola a sarkazmus a z eurovýboru odchádzať nemieni.

Možný rozkol v strane

"Toto bol vyslovene povedal by som literárny produkt, ktorý je takzvane hyperbola alebo expresivita je tam veľmi silná, ale nehovoril by som teraz o každom v Európskej únii, že je lúzer ale niekoľko lúzrov tam určite je," povedal Blaha.

"Vždy, keď sú nejaké rozdielne názory, je potrebné si ich vydiskutovať vo vnútri," uviedol poslanec Juraj Blanár. "Smer nám už dlhšiu dobu ukazuje akoby viacero tvári a potom si myslím, že aj volič aj koaličný partner aj ktokoľvek na Slovensku, má problém trošku sa zorientovať. Takže si myslím, že by bolo užitočné keby si to v Smere vydiskutovali," uviedla poslankyňa Katarína Cséfalvayová.

Bývalý ideológ Smeru poslanec Marek Maďarič však naznačuje, že nejde len o Blahove proruské a protieurópske postoje, ale aj o možný rozkol v strane Smer.

"Určite sa stáva, že môže nejaký člen strany robiť veci, ktoré sa inému nemusia zdať vhodné, ale rovno takýmto spôsobom na rokovaní výboru takto verejne urobiť, svedčí o nejakom vnútornom probléme, ktorý môže byť aj zástupný a môže smerovať niekde inde," hovorí poslanec Maďarič. 

"To, čo sa stalo na tom výbore je dôkazom toho, že pán premiér si ide raziť svoju cestu," povedala poslankyňa Natália Milanová. "Neviem, či je to rozkol, videli sme, že dnes pán poslanec Fico ho bol veľmi ostentatívne podporiť počas hlasovania pána Blahu,"  myslí si poslanec Poliačik. 

"Veci si vyriešime vo vnútri strany, podporu pána Fica mám plnú, takže nemyslím si, že ktokoľvek by sa za tým niečo väčšie chce hľadať tak nemá pravdu, je všetko v poriadku," dodal Blaha. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy