Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ex-premiér obvinený z korupcie, globálny finančný škandál
Zdielať na

Ex-premiér obvinený z korupcie, globálny finančný škandál

Google News Button Sledovať správy

KUALA LUMPUR / Finančný škandál, ktorý má celosvetový dosah - bývalý malajský premiér Najib Razak sa postavil pred súd a musí čeliť obvineniam, že si zo štátneho fondu na rozvoj krajiny nezákonne privlastnil stovky miliónov dolárov. Namiesto podpory strategických investícií skončilo takmer 700 miliónov dolárov na súkromných účtoch ex-premiéra, no nakupovala sa za ne napríklad aj luxusná superjachta.

Bývalému predsedovi vlády hrozí niekoľko trestných konaní, teraz však prvýkrát predstúpil pred súd vo veci korupčného škandálu. Vláda Malajzie zároveň žaluje aj firmu z Wall Street, bankový dom Goldman Sachs, ktorý sa mal dopustiť podvodu na investoroch tým, že pomáhal zbierať peniaze do vykradnutého fondu.

Banka popiera akúkoľvek vinu a vyjadrila sa, že sa pred "obvineniami bude veľmi rozhodne brániť".

Najib Razak je obžalovaný v 42. bodoch, väčšina z nich sa týka investičného fondu 1MDB. Na prvom pojednávaní sa bude riešiť obvinenie, podľa ktorého si Najib previezť viac ako 10 miliónov dolárov na svoje súkromné bankové účty z jednej z odnoží fondu s názvom SRC International. 

Podľa portálu BBC je však obžalovaný aj z prania peňazí či zneužitia právomoci verejného činiteľa. Najib Razak tvrdí, že je nevinný. Podľa obžaloby však mal dohromady zo štátneho fondu previesť na svoje účty 681 miliónov dolárov.

Fond 1. Malaysia Development Berhad (1MDB) založil Najib Razak v roku 2009, ešte ako premiér, s cieľom pomáhať ekonomickému rozvoju krajiny. Prvé otázky ohľadne finančných nezrovnalostí vo fonde sa objavili v roku 2015. Prípad začali riešiť aj americkí prokurátori sledujúci globálny tok prania špinavých peňazí. Osoba s krycím názvom "malajský predstaviteľ č.1", ktorá mala dostať 681 miliónov dolárov z fondu 1MDB, sa nakoniec ukázal byť práve Najib Razak.

Poľa prokurátorov peniaze používal na financovanie svojho luxusného životného štýlu spolu s manželkou Rosmah Mansor, ktorá je tiež obvinená. Kým bol premiérom, obvinenia voči nemu boli štátnymi orgánmi odmietané. Podozrenia však vo veľkej miere prispeli k jeho historickej porážke vo voľbách v roku 2018 a nová vláda urýchlene otvorila vyšetrovanie prípadu 1 MDB.

Polícia pri zásahoch v nehnuteľnostiach Najiba Razaka zadržala množstvo luxusných výrobkoch a hotovosti.

Superjachtu "Equanimity", ktorá mala byť kúpená za 250 miliónov dolárov nelegálne získaných z fondu, skonfiškovali úrady vlani. Súd schválil jej predaj jednému z malajských kasín za 126 miliónov dolárov, čo je síce len približne polovica nákupnej ceny, no zároveň je to zatiaľ najväčšia suma, akú sa štátu podarilo z ukradnutých peňazí získať nazad.

Korupciu v súvislosti s fondom 1MDB vyšetruje najmenej 6 krajín, vrátane Singapuru a USA. 

Investičná banka Goldman Sachs je jednou z najväčších firiem, ktoré sú do škandálu zapletené. Riaditeľ Goldman Sachs pre Juhovýchodnú Áziu Tim Leissner už pred súdom uznal vinu za spoluúčasť na podplácaní a praní peňazí. Generálny riaditeľ banky David Solomon sa v jeho mene ospravedlnil, zároveň vyhlásil, že banka bola ohľadne Leissnerových zmlúv uvedená do omylu.

S korupciou sa rozhodne - aspoň na papieri - bojuje aj na Slovensku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy