Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pokračujú vypočutia kandidátov na ústavných sudcov. Predstúpili aj kontroverzné mená
Zdielať na

Pokračujú vypočutia kandidátov na ústavných sudcov. Predstúpili aj kontroverzné mená

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Obhajca Mikuláša Černáka, sudca s kontroverznou minulosťou, ale aj mená z politiky. Ústavnoprávny výbor v piatok pokračuje vo vypočutí právnikov, ktorí chcú byť ústavnými sudcami. Väčšina mien sa opakuje z minulej voľby, ktorá sa skončila fiaskom.

V piatok na vypočutie bolo naplánovaných 15 kandidátov. Medzi nimi aj známe mená známe z politiky. Z tej aktívnej je to štátna tajomníčka Edita Pfundtner, ktorá dlho zvažovala či sa vôbec do 2. kola prihlásiť. "Ja som nastavená tak, že nevzdať sa. ja to beriem tak, že odborne rastiem tými vypočutiami," uviedla.

 Z tej nedávnej politiky je to Radoslav Procházka, niekdajší predseda Siete a bývalý poslanec."Je dôležité, aby v rovnakých veciach hovoril Ústavný súd SR to isté. Konečným efektom má byť spravodlivosť a legislatívne predpisy sú nástrojom," odpovedal Procházka na otázku, ako vníma rozhodnutie košického súdu z konca januára tohto roka o sudcovských previerkach. Doplnil, že súd musí s takýmito silnými právomocami nakladať opatrne. 

Asi najkontroverznejším kandidátom je sudca Vlastimil Pavlikovský. V minulosti ho vypočúvala NAKA v súvislosti s podozreniami, že mohol byť zapletený do úplatkárskej aféry na Okresnom súde Bratislava II. Išlo o kauzu podnikateľov Salmanovcov. Tí sa už medzitým dostali na slobodu. V piatok ale čelil otázkam na vzťahy s Ivanom Kmotríkom aj Štefanom Harabinom. "Ja považujem svoje označovanie ako Harabinov človek za nálepkovanie," dodal. 

Pred poslancami vypovedal aj advokát Miloš Maďar. Ten je známy tým, že už niekoľko rokov zastupuje mafiánskeho bosa Mikuláša Černáka. Pred parlamentným výborom pripomenul, že zastupuje klientov a nie ich skutky. "Advokáti sú inštitucionálne v kontakte s ústavným súdom," povedal Miloš Maďar na úvod svojho vystúpenia s tým, že keďže pred daným súdom zastupujú klientov, ide o bezprostredný kontakt. Zároveň sa odvolal na stanovisko benátskej komisie, podľa ktorého je vhodné pri výbere kandidátov na vysoké justičné pozície klásť dôraz na diverzifikáciu právnických povolaní. Tiež pripomenul, že pôsobil ako vysokoškolský pedagóg a že sa podieľal na 40 odborných a vedeckých publikáciách. Maďar v prvej voľbe parlamentu patril medzi favoritov na zvolenie.

Ďalší kandidát exekútor Peter Molnár opakovane poďakoval inštitúciám, ktoré ho na tento post navrhli, pričom to vníma ako istý prejav dôvery v jeho osobu. Na margo tajnej či verejnej voľby v pléne parlamentu exekútor povedal, že sudca by nemal byť týmto aspektom ovplyvnený. "Ja by som sa s tým vyrovnal a osobne by som nebol ovplyvnený tým, kto ma volil, alebo kto nie," dodal. 

Medzitým premiér Peter Pellegrini koalícii odkazuje, aby tentoraz voľby neblokovala: "Ak by sa teraz niekto chcel sťažovať na prezidentské voľby, nemá kde. Preto verím a želám si, aby došlo ku kosenzu." Diskusia o ústavných sudcoch sa v parlamente začne až po prezidentských voľbách. 

Nominovaní sú: Pavol Boroň, Katarína Čechová, Ladislav Duditš, Anton Dulak, Libor Duľa, Michal Ďuriš, Ivan Fiačan, Radovan Hrádek, Stanislav Irsák, Martin Javorček, Rastislav Kaššák, Eva Kováčechová, Štefan Kseňák, Miloš Maďar, Pavol Malich, Michal Matulník, Peter Melicher, Peter Molnár, Vlastimil Pavlikovský, Edita Pfundtner, Zuzana Pitoňáková, Radoslav Procházka, Peter Straka, Ľuboš Szigeti, Robert Šorl, Daniela Švecová, Marek Tomašovič, Michal Truban a Martin Vernarský.

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy