Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Robert Fico sa z bytu v komplexe Bonaparte neodsťahuje. Čaká na nového vlastníka
Zdielať na

Robert Fico sa z bytu v komplexe Bonaparte neodsťahuje. Čaká na nového vlastníka

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Robert Fico sa z bytu Ladislava Bašternáka v komplexe Bonaparte napriek svojmu verejnému prísľubu stále dobrovoľne nevysťahoval. Ten prepadol v prospech štátu a bude vydražený. Robert Fico sa na otázku sťahovania ale vyjadril, že zatiaľ sa sťahovať nechystá, keďže ho nikto nekontaktoval.

Robert Fico predstúpil v stredu pred novinárov a vyjadril sa k mnohým témam, ktoré momentálne trápia slovenskú verejnosť. Reportérka TV JOJ Jana Krescanko Dibáková sa opýtala predsedu strany Smer-SD, kedy sa na základe svojho verejného prísľubu odsťahuje z bytu Ladislava Bašternáka. Ten je momentálne už vo výkone trestu a byt, v ktorom Robert Fico aj napriek tomu stále býva prešiel do vlastníctva štátu. Ten sa k otázke sťahovania vyjadril nasledovne:

"Pani redaktorka, vy ma máte asi za malého chlapca. Vy osobne ma tu opľúvate už niekoľko týždňov, že som telefonoval s mafiou Vadalu. Vy patríte medzi tých novinárov, ktorí absolútne verili tomu, aj keď vieme, že to nie je pravda, že vláda mala niečo spoločné s vraždou a ste sa tešili, že vláda môže padnúť. To si myslíte, že z tohto len tak ujdete? Že poviete, tak sorry, pomýlili sme sa, tak sa teraz poďme spýtať na nejaké bývanie. Mimoriadne vážna vec je, že ste obvinili vládu Slovenskej republiky, že zavraždila novinára v spolupráci s talianskou mafiou a mňa ste obvinili, že som telefonoval s talianskym mafiánom. Ak máte nejaký problém s mojim bývaním, tak odpoviem veľmi jednoducho - ja si počkám na správcu konkurznej podstaty, pretože ja mám dnes nového vlastníka, s ktorým musím komunikovať. Štát je jednoducho dnes vlastníkom tohto bytu, v ktorom bývam. Ale najpodstatnejšie na tom celom je, že ste nás obviňovali celý rok, že zametáme veci pod koberec. Zamietol niekto túto vec pod koberec? Urobil niekto pre to niečo, aby človek, ktorý má byť potrestaný, potrestaný nebol? Ja si dnes musím počkať, lebo mňa ešte dnes nikto nekontaktoval, čakám na nového vlastníka, ktorý príde a bude so mnou komunikovať."

Podľa novinárov zároveň opozícia tvrdí, že je to preto, že tento byt patrí Robertovi Ficovi, ktorý to radikálne odmieta: "Ako mi môže patriť byt, ktorý patrí štátu? Ako mi môže patriť niečo, čo prepadlo štátu? Ako mi môže patriť niečo, čo je na katastri napísané, kto je vlastníkom bytu. Dnes je vlastníkom bytu štát. Opozícia tvrdí aj to, že mám na Belize 750-miliónov dolárov účet. Je to nezmysel."

Nad Bašternákovým majetkom visí otáznik.

Byty v luxusných rezidenciách v centre Bratislavy, vila pod Slavínom a ďalšia na Donovaloch. To všetko ešte donedávna patrilo Ladislavovi Bašternákovi. Teraz má už len byt, ktorý prenajíma expremiérovi Ficovi. Zvyšok stihol prepísať na manželku či brata, keďže prokurátor ho nezablokoval. Údajne na to nebol zákonný dôvod. 

Kým skupina právnikov hovorí, že mu môžu siahnuť aj na to, čo pred procesom rozdal príbuzným, ďalší hovoria jednoznačné nie. "Správca môže odporovať majetok až päť rokov do minulosti, ak boli prevody medzi spriaznenými osobami," uviedla konkurzná správkyňa Veronika Puškár Škodová. "Súd už nemá možnosť siahnuť na majetok, ktorý nie je v čase vykonateľnosti trestu vo výlučnom vlastníctve odsúdeného," oponuje expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. "Toto je ten prípad, ktorý odokryl medzeru v právnom prostredí v prípade konkurzov a otvára priestor na to, aby sa to vyriešilo usmernením, precedentným rozhodnutím," dodala Xénia Makarová, Zastavme korupciu. 

Neistota panuje aj okolo samotnej dražby - nájdu sa vôbec kupci a nepredá sa luxusný byt hlboko pod cenu? Napríklad v prípade vily mafiánskeho bossa Juraja Ondrejčáka alias Piťa bol problém nájsť kupcov, pretože polovicu vlastnila jeho manželka. Najnovšie krachujú aj dražby jeho pozemkov na Donovaloch. Nebude to tak aj v prípade Bašternákovho bytu v Bonaparte o to viac, keď si ho prenajíma predseda Smeru? " Musíme vychádzať z toho, že bol uložený trest prepadnutia majetku, to znamená, že odsúdený musí prísť o svoj majetok a konkurz je len prostriedok. Nevidím dôvod, prečo by sa nemal speňažiť. Proste sa budú opakovať kolá až ten dopyt na trhu sa spojí s cenou," povedal advokát Ivan Ikrényi. 

Z peňazí získaných z dražby sa najprv vyplatia tí, ktorým Bašternák niečo dlhoval - či už ide o ľudí, inštitúcie, alebo banky. Nie je vylúčené ani to, že sa prihlásia rôzni fiktívni veritelia. "Mali sme na Slovensku niekoľko prípadov a v takýchto medializovaných kauzách, kde sa objavili zrazu pohľadávky vysokej hodnoty a so zahmleným pozadím," objasnila Xénia Makarová.

Pohľadávky si chce uplatniť aj Milan Kňažko

Pohľadávku by si chcel uplatniť aj herec Milan Kňažko, ktorému Bašternák výstavbou vily poškodil dom. Stále ale nemá v rukách právoplatné rozhodnutie súdu. A toto je jeho odporúčanie pre Roberta Fica, ktorý od minulého týždňa nechce prezradiť, či z bytu v Bonaparte odíde: "By mal v tom pokračovať, že by mal sprevádzať pána Bašternáka, veď to je nakoniec produkt Smeru, aj keď bude bývať v Leopoldove, v Ilave a ostatných supervilách."

Konkurz by mal byť vypísaný do niekoľkých týždňov. Ak ale s dražbou budú problémy, samotný predaj bytu môže trvať aj niekoľko rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy