Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dohoda medzi kandidátmi na prezidenta Mistríkom a Čaputovou je otázna. Na rozhodnutie majú pár dní
Zdielať na

Dohoda medzi kandidátmi na prezidenta Mistríkom a Čaputovou je otázna. Na rozhodnutie majú pár dní

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Už o päť týždňov budeme vedieť, ktorí dvaja prezidentskí kandidáti postúpili do finále. Je totiž len málo pravdepodobné, že by niekto získal tak veľa hlasov, aby bol zvolený hneď v prvom kole. Teraz je v hre 15 uchádzačov. Je ale možné, že ich napokon bude menej.

Mistrík, Bugár, Zábojník, Harabin, Tauchmannová, Daňo, Čaputová, Mikloško, Chmelár, Švec, Menyhárt, Krajniak, Kotleba, Šefčovič, Zuzula. V takomto poradí postupne registrovali kandidátov do volebnej súťaže. Takmer všetci hovoria, že v súboji o priazeň ľudí zostanú až do konca. Avšak dvaja, Robert Mistrík a Zuzana Čaputová, pred časom naznačili, že jeden z nich by mohol odstúpiť a podporiť toho druhého. Potvrdili to aj teraz. "My sme sa dohodli, že silnejší z nás pôjde do volieb, že nebudeme štiepiť demokratické sily. Teraz je na každom z nás, ako naloží s touto zodpovednosťou a ja svoje slovo dodržím," vyjadril sa Robert Mistrík. 

"V prípade, ak by hrozilo, že by do druhého kola mohli postúpiť dvaja kandidáti, ktorí reprezentujú iné hodnoty ako ja a pán Mistrík, tak sa zachovám zodpovedne v zmysle, že tú kandidatúru by som možno prehodnotila a vzdala," vyjadrila sa k tomu Zuzana Čaputová. 

Verejnosť možno bude múdrejšia už o pár dní. Ministerstvo vnútra totiž oznámilo, že už najbližší piatok začne s procesom výroby hlasovacích lístkov. No a teda, každý kto dovtedy z volebnej súťaže neodstúpi, bude na lístkoch uvedený. A nič už na tom nezmenia ani prípadné neskoršie vzdania sa kandidatúry do dňa volieb. Pôvodne sa hovorilo, že hlasovacie lístky začnú vyrábať až 25. februára, takže z času na takéto úvahy sa odkrojilo 10 dní.

"K dnešnému dňu plne sa uchádzam o dôveru voličov. To je na zodpovednosti nás jednotlivcov a ja sa zachovám zodpovedne," vyhlásila Čaputová. Situácia v mikrosúboji Mistrík - Čaputová je teda nateraz zhruba taká čitateľná ako hmla. Možno sa to vyčíri 15. februára, kedy má Zuzana Čaputová povedať jasnejšie slovo. 

Kto sa uchádza o kreslo prezidenta Slovenskej republiky?

Béla Bugár (Most-Híd)

Zuzana Čaputová (nezávislá kandidátka)

Eduard Chmelár (nezávislý kandidát)

Martin Daňo (nezávislý kandidát)

Štefan Harabin (nezávislý kandidát)

Marián Kotleba (ĽSNS)

Milan Krajniak (Sme rodina)

József Menyhárt (SMK-MKP)

František Mikloško (nezávislý kandidát)

Robert Mistrík (nezávislý kandidát)

Maroš Šefčovič (nezávislý kandidát)

Róbert Švec (nezávislý kandidát)

Bohumila Tauchmannová (nezávislá kandidátka)

Juraj Zábojník (nezávislý kandidát)

Ivan Zuzula (Slovenská konzervatívna strana)

Pozrite si reportáž o dohode Čaputovej a Mistríka: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy