Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kiska pre voľbu ústavných sudcov vystúpil v NR SR: Ľudia žiadajú slušnosť a spravodlivosť
Zdielať na

Kiska pre voľbu ústavných sudcov vystúpil v NR SR: Ľudia žiadajú slušnosť a spravodlivosť

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska vo štvrtok požiadal o mimoriadne vystúpenie v parlamente. Vyjadroval sa na tému - voľba ústavných sudcov. Upozorňoval na to, že vládna koalícia má všetko pre to, aby zvolili 18 najlepších kandidátov na ústavných sudcov a taktiež, aby sa postarali o dôveryhodnosť Ústavného súdu.

"O deväť dní sa skončí funkčné obdobie deviatim sudcom a sudkyniam Ústavného súdu Slovenskej republiky. Dve tretiny sudcovských miest sa uvoľnia a ich obsadenie bude definovať charakter súdu na najbližších 12 rokov. To, ako dnešná voľba dopadne, bude pre budúcnosť Slovenska a dôveru ľudí v štát, demokraciu a spravodlivosť nesmierne dôležité," vyjadril sa na začiatku svojho prejavu prezident Andrej Kiska. 

Podľa slov prezidenta je výsledkom rokovaní to, že kandidátov máme dostatok. "Pred sebou dnes budete mať mená 39 uchádzačov. Právnikov a právničky, ktorých odbornosť a morálny profil sme spolu s verejnosťou v uplynulých týždňoch starostlivo skúmali. Poznáme ich životopisy a motivácie, čítali a počuli sme o ich silných stránkach aj nedostatkoch. Som skutočne rád, že väčšina z nich sa rozhodla otvorene komunikovať svoje názory na významné právne a spoločenské otázky," poznamenal. 

Pozrite si reportáž ako vyzeralo vypočúvanie kandidátov na ústavných sudcov:

"Potvrdilo sa, že Slovensko má dostatok kvalitných a čestných odborníkov. Niet žiadnych pochýb o tom, že aj spomedzi dnešných 39 uchádzačov je možné zostaviť dôveryhodný ústavný súd," pokračoval Kiska. 

Podľa prezidenta je teraz ale otázkou, či budeme mať funkčný ústavný súd schopný brániť ústavný poriadok Slovenskej republiky. Ústavný súd by mal nezávisle a nestranne vykladať ústavu, rozhodovať o našich slobodách a právach. "Myslite na to, prosím, že výsledok vášho hlasovania nebude mať vplyv len na dôveryhodnosť ústavného súdu či dôveru v spravodlivosť. Ak nebudeme opatrní, to, čo je dnes krízou dôvery v politiku, sa môže stať zajtra krízou dôvery v demokraciu. Ľudia musia uveriť schopnosti štátu a ochote politikov chrániť ich záujmy. A dnešné hlasovanie bude o ochote a schopnosti parlamentu konať v záujme Slovenska a zabezpečiť normálne fungovanie štátu. Vládna koalícia má všetko, čo k tomu potrebuje – dostatok kvalitných uchádzačov aj parlamentnú väčšinu," upozornil prezident Andrej Kiska. 

Ústavnou povinnosťou parlamentu je teraz zvoliť 18 kandidátov. "Ja ako prezident som pripravený vymenovať z nich deviatich sudcov ústavného súdu bez zbytočného odkladu. Tak, aby k 16. februáru 2019 ústavný súd riadne fungoval a bola zabezpečená účinná ochrana práv ľudí na Slovensku." 

"Ľudia na Slovensku žiadajú slušnosť a spravodlivosť, aby mohli opäť veriť štátu," dodal na záver svojho prejavu Andrej Kiska. 

Pozrite si video, ako hlasoval výbor aj o kandidatúre Roberta Fica:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy