Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vláda cestovala až do Sniny. Zasadali v historickom kaštieli
Zdielať na

Vláda cestovala až do Sniny. Zasadali v historickom kaštieli

Google News Button Sledovať správy

SNINA / Vládny kabinet rokoval v Snine, v budove historického kaštieľa. Najväčším problémom regiónu je vyľudňovanie - mladí utekajú najmä za prácou. Minister Ján Richter vyzval tamojších zamestnávateľov, aby nepreferovali lacnú pracovnú silu z Ukrajiny, ale radšej prijímali našich nezamestnaných. Aj keď do regiónu by postupne mali prísť milióny eur, podľa mnohých je problémom to, že na zmeny, ktoré by pocítili, treba čakať až príliš dlho.

"Na východe je veľa ľudí, ktorí sú schopní pracovať a majú nevyužitý potenciál. Nie sú tu veľké firmy, ktoré by poskytli pracovné miesta," pomenoval problém Sninčan Jaku Šiškan. 

"Nemôžeme čakať, že tu vzhľadom na geografickú polohu príde veľký investor, to musíme inak riešiť, ale za najväčší problém považujem vyľudňovanie regiónu," priznal premiér Peter Pellegrini. A to aj pre sťahovanie za prácou. Hrozí, že ak nedôjde k zásadným sociálno-ekonomickým zmenám, tak v krátkej dobe časť obcí najmä do 99 obyvateľov zanikne. 

Ambície v regióne 

Vláda si preto dala za cieľ vytvoriť nové pracovné miesta a to až 500. V najbližších 5 rokoch dostane región finančnú alokáciu najmenej 76 miliónov eur. Takúto výzvu adresoval minister práce Ján Richter zamestnávateľom v okrese. "Aby ste nepreferovali pracovnú silu z Ukrajiny na miesta, ktoré dokážeme obsadiť našimi nezamestnanými. Akčný plán ráta aj so šiestimi novými sociálnymi podnikmi." 

Do okresu zároveň príde regionálny príspevok vo výške 2,3 milióna eur a ďalší viac ako milión vláda uvoľnila na výjazdovom rokovaní. Peniaze by mali prísť do konca februára.

Konkrétne plány 

Z miliónového balíka najviac peňazí vláda odklepla sninskej nemocnici. Tá je v 100-percentnom vlastníctve mesta a patrí medzi najväčších zamestnávateľov okresu. Zariadenie dostane dotáciu vo výške 230 tisíc eur. "Zároveň budeme rekonštruovať športový futbalový mestský klub v objeme 120 tisíc eur," dodal Pellegrini. 

V Uliči dostanú bezmála 90 tisíc eur na výstavbu obecného skladu biomasy za účelom vykurovania základnej aj materskej školy, obecného úradu, zdravotného strediska, lekárne a hasičskej zbrojnice.

Asi 90 tisíc eur vláda rozdelí desiatke obcí na rekonštrukciu miestnych komunikácií. No napríklad v Zboji dostanú peniaze aj na ochranu proti medveďom.

Aj keď práve v sninskom okrese leží vodárenská nádrž Starina, z 34 obcí je na verejný vodovod napojených len desať. "Pomôžeme cestou európskych peňazí financovať projekt na vybudovanie vodovodu a kanalizácie v objeme 500 tisíc eur," uviedol podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši. 

Pracovných ponúk je podľa posledného prieskumu menej. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy