Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pellegrini o hlasovaní britského parlamentu: Musíme počkať na ďalšie kroky
Zdielať na

Pellegrini o hlasovaní britského parlamentu: Musíme počkať na ďalšie kroky

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovenský premiér Peter Pellegrini "s poľutovaním berie na vedomie" výsledok hlasovania britského parlamentu o dohode o odchode Británie z EÚ. V utorok večer Westminster odmietol dohodu vyrokovanú britskou premiérkou Theresou Mayovou pomerom 432 poslancov proti dohode, 202 hlasovalo za.

"Musíme počkať na ďalšie kroky britskej vlády. Slovensko je pripravené do 29. marca 2019 hľadať riešenia, ktoré zaistia čo najmenšie negatívne dopady brexitu, najmä pre občanov a podnikateľov. Zároveň sa musíme pripraviť aj na scenár vystúpenia Británie z EÚ bez dohody," napísal premiér na svoju facebookovú stránku. Pellegrini už v pondelok, teda ešte pred hlasovaním, zvolal na 21. januára stretnutie medzirezortnej koordinačnej skupiny pre brexit.

Dolná komora britského parlamentu v utorok večer výraznou väčšinou hlasov odmietla dohodu medzi britskou vládou a EÚ o vystúpení krajiny z únie. Brexit v podobe, v akej ho s predstaviteľmi EÚ vyjednala britská premiérka Theresa Mayová, odmietlo v kľúčovom hlasovaní v Dolnej snemovni Spojeného kráľovstva 432 poslancov, za hlasovalo iba 202. Podľa britskej BBC ide o najväčšiu porážku akejkoľvek britskej vlády v histórii v parlamentnom hlasovaní.

Predseda opozičných labouristov Jeremy Corbyn len niekoľko minút po Mayovej porážke v parlamentom hlasovaní požiadal o hlasovanie o vyslovení nedôvery súčasnej vláde. Ako povedal, dolná komora britského parlamentu by mala "zaujať stanovisko k absolútnej nekompetentnosti tejto vlády". Hlasovanie, ktoré by sa mohlo skončiť aj pádom Mayovej vlády, by sa malo uskutočniť už dnes.

​Málokto si zatiaľ trúfa odhadovať, čo bude nasledovať po neúspešnom parlamentom hlasovaní o brexite. Rôzne zatiaľ hypotetické scenáre sa pohybujú od odchodu krajiny z Únie bez dohody cez nové referendum o brexite až po to, že Mayová na čele vlády skončí a túto situáciu bude musieť doriešiť niekto iný. Podľa viacerých informácií, ktoré prenikajú do médií od ľudí blízkych Mayovej, však premiérka dobrovoľný odchod vôbec nezvažuje a bude sa snažiť na svojom poste udržať stoj čo stoj.

O novom referende o brexite sa Mayová už mnohokrát vyjadrila, že je neprípustné. Hovorí to i napriek tomu, že podľa prieskumov je už prevažná väčšina Britov dlhé mesiace za zotrvanie v Únii. Mayová však trvá na tom, že krajina musí úniu bezpodmienečne opustiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy