Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Europoslanci kontrolovali využívanie agrodotácií. Spokojní po stretnutí s farmármi neodchádzali
Zdielať na

Europoslanci kontrolovali využívanie agrodotácií. Spokojní po stretnutí s farmármi neodchádzali

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Europoslanci skončili svoju trojdňovú kontrolnú misiu, počas ktorej skúmali využívanie, či zneužívanie agrodotácií z európskych peňazí. Stretli sa s farmármi na východe, s ministerkou pôdohospodárstva či s prokurátormi, ktorí vyšetrujú sporné prípady. Dali aj niekoľko odporúčaní na zlepšenie situácie.

Pre riešenie problémov s vyplácaním podpory farmárom na Slovensku sa urobili nejaké opatrenia, veľa by však ešte bolo potrebné urobiť. Taký je záver misie poslancov Európskeho parlamentu z Výboru pre kontrolu rozpočtu, ktorá sa zamerala najmä na problémy s vyplácaním podpôr na východe Slovenska. Po misii europoslancov bude pravdepodobne v januári vypracovaná hodnotiaca správa, ktorá bude verejná. V nej sa budú nachádzať podrobnejšie odporúčania, ktoré navrhujú. 

Premiérovi Petrovi Pellegrinimu sa ale nepáčilo ako sa vyjadroval europoslanec Ivan Štefanec, ktorý svojich kolegov na Slovensku sprevádzal. "Kydá na Slovensko. Je celý šťastný, že ešte pred Vianocami dovliekol na Slovensko nejakú vyšetrovaciu komisiu z Európskeho parlamentu, ktorá sa opäť hrabe v problémoch, ktoré sa týkali roku 14-15. Pevne verím, že načúvali pozorne aj členom vlády, s ktorými sa stretli a spravia si skutočný obraz, že v roku 2018 sa takéto veci už nedejú," vyhlásil premiér.

"Misia z Európskeho parlamentu, výbor pre kontrolu rozpočtu bola naozaj užitočná až nevyhnutná na Slovensku. Stretávali sme sa s neuveriteľnými praktikami. Šikanovaním malých farmárov, vyháňaním ich z vlastnej pôdy. Počas rozhovorov s farmármi na východe Slovenska sa jasne ukázalo, že ministerka Matečná roky ignorovala rozsiahle podvody s agrodotáciami a vyháňanie farmárov z ich pozemkov. Toto spôsobuje škody nielen dotknutým osobám, ale aj celému slovenskému poľnohospodárstvu a potravinárstvu," vyjadril sa Ivan Štefanec. 

"Niektoré tie kauzy súvisia s majetkoprávnym usporiadaním a tie bitky, ktoré boli na poliach, nemôže riešiť Ministerstvo pôdohospodárstva rozvoja a vidieka. To môžu riešiť len orgány činné v trestnom konaní. Oni už aj tak konajú,"  vyjadrila sa Gabriela Matečná. 

Český europoslanec Tomáš Zdechovský hovorí, že mnoho týchto prípadov sa môže javiť ako mafiánske praktiky. Od farmárov dostali počas svojich stretnutí množstvo materiálov, na základe ktorých sa chcú zodpovedných inštitúcií pýtať, prečo rozhodli, ako rozhodli a prečo konkrétne platby smerovali niektorým subjektom. Šéf delegácie Derek Vaughan dodal, že podobné praktiky v inej krajine Európskej únie nezaznamenali. 

Podľa Vaughana by pri riešení tejto situácie pomohla aj lepšia komunikácia. Či už medzi farmármi, alebo medzi vládou a podnikateľmi v agrosektore. Farmári sú totiž podľa neho rozdrobení a tak nedostatočne počuť ich hlasy. Častejšie diskusie medzi vládou a farmármi by zase mohli pomôcť vyriešiť niektoré problémy. "Dialóg je podľa nás veľmi dôležitý," tvrdí Vaughan. Ako dodal, priestor na zlepšenie europoslanci vidia aj v legislatíve, ktorá rieši vzťahy k pozemkom. Vláda by preto podľa nich v smere pozemkových úprav mohla urobiť viac. Situáciu by zlepšili aj opatrenia zameraná na urýchlenie riešenia sporov súvisiacich s platbami pre farmárov.

"Gabriela Matečná svoj rezort nezvláda a namiesto riešenia problémov a ochrany malých farmárov sa snaží nemotorne odvádzať pozornosť. Je to nedôstojné jej úradu a najlepšie by urobila, ak by odstúpila a ďalej neblokovala vyšetrenie týchto vážnych podozrení, o ktorých písal aj zavraždený novinár Ján Kuciak," uzavrel Štefanec.

Pozrite si reportáž súvisiacu s témou. Farmári sa svojich peňazí ale nedočkali: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy