Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Krajiny OSN prijali pakt o utečencoch. Niektoré krajiny ho rázne odmietli
Zdielať na

Krajiny OSN prijali pakt o utečencoch. Niektoré krajiny ho rázne odmietli

Google News Button Sledovať správy

NEW YORK / Valné zhromaždenie OSN prijalo pakt o utečencoch, ktorý rozširuje súčasný medzinárodný právny rámec tejto problematiky. Proti paktu hlasovali len Spojené Štáty a Maďarsko. O prijatí dohody sa rozhodlo v pondelok večer. V stredu ale predstaviteľov členských krajín čaká ešte hlasovanie o globálnom pakte o migrácii.

Valné zhromaždenie OSN drvivou väčšinou prijalo globálny pakt o utečencoch. V stredu sa ale ešte bude hlasovať o globálnom pakte o migrácii, ktorý je odlišný. Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi po hlasovaní v pondelok označil globálny pakt o utečencoch za historický. "Je to najväčšia snaha o široké zdieľanie zodpovednosti za utečencov, ktorého sme za 34 rokov práce s nimi, svedkami," vyjadril sa. 

"Na hlasovaní na Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov sa zúčastnil stály predstaviteľ SR pri OSN, ktorý podporil uvedený dokument - rovnako ako predstavitelia ďalších 180 krajín. Globálny pakt o utečencoch podporilo 26 krajín EÚ," uviedol hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Boris Gandel pre teraz.sk 

Pakt bol odsúhlasený ako súčasť výročnej správy Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov. Stavia na medzinárodnom právnom rámci týkajúceho sa utečencov, mimo iného na Dohovore o právnom postavení utečencov z roku 1951, na dohovoroch o ľudských právach a humanitárnom práve. Pakt o globálnej migrácii je odlišným dokumentom, ktorý prijali krajiny OSN na konferencii v Marakéši. Medzi odporcov patrí aj Slovensko, Maďarsko, Spojené štáty, Poľsko, Lotyšsko, Bulharsko a Rakúsko. 

​Priaznivci globálneho paktu o migrácii si od neho sľubujú spoluprácu v riešení problémov migrácie, či lepší boj proti pašerákom ľudí. Podľa kritikov ale text predstavuje migráciu ako pozitívny fenomén, čím podporuje nekontrolovanú migráciu. Jeho odporcom vadí napríklad aj to, že sa stráca rozdiel medzi nelegálnou a legálnou migráciou. 

Pozrite si reportáž súvisiacu s témou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy