Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
SNS kritizuje Bugárovu SMS, ten sa ale Dankovi nevedel dovolať
Zdielať na

SNS kritizuje Bugárovu SMS, ten sa ale Dankovi nevedel dovolať

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák zareagoval na výzvu Bélu Bugára, aby Andrej Danko vyvodil pre podozrenie na plagiátorstvo osobnú zodpvoednosť. Bernaťák si myslí, že Danko má osobnú zodpovednosť len voči svojej rodine, poslancom SNS a voličom. Taktiež sa mu nepozdáva neobjektívnosť akou k Dankovi predseda Béla Bugár pristupuje.

"Predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko má osobnú zodpovednosť jedine voči svojej rodine, voči nám poslancom SNS, členom SNS a voči voličom. O dôvere alebo nedôvere voči jeho osobe rozhoduje len snem SNS a vo voľbách voliči. Nik iný nemá právo na takéto vyjadrenia,“ reagoval Tibor Bernaťák.

Predsedovi poslaneckého klubu SNS sa ďalej nepozdáva neobjektívnosť, akou k pánovi Dankovi predseda koaličnej strany pristupuje. "Ak chce byť pán Bugár a Most-Híd objektívny, očakávame takéto verejné výzvy aj vo vzťahu k prezidentovi SR. U toho totiž, na rozdiel od pána Danka, už padlo súdne rozhodnutie o nezákonnom konaní," dodal. 

Poslanecký klub SNS podľa Bernaťáka prekvapila aj forma, akou líder Most-Híd komunikoval túto záležitosť s predsedom SNS. "Po troch rokoch poslať predsedovi SNS, koaličnému partnerovi, ktorý ho vždy podržal, len SMS správu a to počas ťažkého rokovania V4 s Francúzskom a Nemeckom, v ktorej ho vyzýva na vyvodenie osobnej zodpovednosti, považujeme za neseriózne. Na to by mala slúžiť koaličná rada, pretože bez dôvery v koalícii sa nedá pracovať a riadiť štát,“ uviedol Tibor Bernaťák a dodal, že ak si Most-Híd myslí, že táto koalícia a aj vláda nemajú budúcnosť, môžu to ukázať pri hlasovaní o dôvere koaličnému partnerovi. Bernaťák ako aj poslanci SNS podľa neho stoja za svojim predsedom SNS Andrejom Dankom. 

"Predseda strany Most-Híd po niekoľkých neúspešných pokusoch o telefonický rozhovor s pánom Dankom si zvolil iný spôsob komunikácie, aby svojho koaličného partnera informoval o stanovisku strany," uviedla hovorkyňa strany Klára Debnár. 

Béla Bugár vyzval Andreja Danka, aby vyvodil osobnú zodpovednosť po medializovaných informáciách o možnom plagiátorstve. Naň upozornil po svojej analýze Denník N. "Vzhľadom na zverejnené informácie by mal predseda Národnej rady SR prijať osobné rozhodnutie," uviedla hovorkyňa strany Most-Híd Klára Debnár. Danka vyzvali na odchod z postu predsedu NR SR aj predstavitelia viacerých opozičných strán.

Ďalší koaličný partner Smer-SD, sa Danka zastal. "Pre stranu Smer-SD je Andrej Danko legitímnym predsedom Národnej rady Slovenskej republiky, ktorej zloženie vzišlo zo slobodných demokratických volieb," napísala strana vo svojom stanovisku.

​Andrej Danko vo štvrtok na 18:00 zvolal brífing, na ktorom vyhlásil, že SNS podporí otvorenie schôdze Národnej rady SR k odvolaniu predsedu Andreja Danka, ktorú avizuje opozícia a požiada o to aj koaličných partnerov. Chce, aby bola vyjadrená dôvera alebo nedôvera v jeho osobu. Danko zopakoval, že svoju funkciu získal len vďaka dôvere voličov SNS a koaličných partnerov. Keďže dnes je dôvera naštrbená aj v koalícii, na najbližšej schôdzi sa bude o ňu uchádzať. Predseda parlamentu čelí obvineniam z plagiátorstva svojej rigoróznej práce.

"Bez dôvery koaličných partnerov sa pracovať nedá. Slovenská národná strana (SNS) podporí otvorenie schôdze Národnej rady SR, ktoré plánuje zvolať opozícia s cieľom odvolať ma z funkcie. Vyzvem aj koaličných partnerov, aby hlasovali za schválenie programu," povedal Danko. Podľa jeho slov nemôže novinový článok znamenať odsúdenie, aj preto chce počkať na závery odbornej komisie, ktorá má preskúmať aj jeho rigoróznu prácu. Výsledky majú byť známe 11. januára budúceho roka.

"Chcem zopakovať, že svoju prácu som vypracoval s najlepším vedomím a svedomím, podľa vtedajších pravidiel. Rozhodnutie môžu stále vynášať iba súdy, alebo odborné komisie," doplnil predseda SNS. Podľa stanoviska koaličnej strany Most-Híd má Danko prijať osobné rozhodnutie. Smer-SD uviedol, že Danko je legitímny predseda Národnej rady SR, ktorej zloženie vzišlo zo slobodných demokratických volieb. Danko čelí podozreniam, že jeho rigorózna práca z roku 2000 je plagiátom. Informoval o tom dnes spravodajský portál Denník N. Presný termín mimoriadnej schôdze parlamentu ešte nie je známy.

Opozícia už zbiera podpisy na ďalšiu mimoriadnu schôdzu na odvolanie Andreja Danka. Tá posledná v parlamente neprešla. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy