Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Opozícia sa spojila, má spoločný návrh na voľbu ústavných sudcov
Zdielať na

Opozícia sa spojila, má spoločný návrh na voľbu ústavných sudcov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Deň pred schôdzou parlamentu sa opozícia rozhodla, že svoje návrhy na voľbu ústavných sudcov bude pretláčať spoločne. Minister spravodlivosti tvrdí, že sa mohli spamätať skôr.

Predstavitelia opozičných strán chodili za ministrom spravodlivosti v posledných týždňoch zvlášť a každá mala predstavy, ako by mala voľba ústavných sudcov vyzerať. Zhodli sa akurát v tom, že úspešný kandidát by mal prejsť 90 hlasmi poslancov. Tentoraz sa zhodli, že budú postupovať spoločne.   

Problém je ale v tom, že absolútne nepovedali, ako by tento pozmeňujúci návrh mal vyzerať. Hovoria o tom, že si máme na to ešte počkať. V minulosti napríklad navrhovali verejnú voľbu, ale aj to, aby sa títo sudcovia obmieňali postupne. To znamená, aby nedochádzalo k situáciám ako teraz, že sa naraz menia dve tretiny sudcov ústavného súdu. Čo z toho ale v tomto pozmeňujúcom návrhu ale zohľadnia, povedať nechceli. Tajomne sa tvári aj koalícia. Zatiaľ vyzerá, že bude priechodný oficiálny návrh ministra spravodlivosti, no Smer už niekoľko týždňov rozohráva svoju hru. Hovorí, že by pristúpil aj opozícií na voľbu 90 hlasmi poslancov, ale iba za tých okolností, ak by o následnej voľbe nerozhodoval ešte aj prezident. 

"Ak 90 hlasmi sa dá meniť ústava, načo by bol potrebný výber prezidenta, ak by boli volení 90 hlasmi," pýtal sa premiér Pellegrini. To znamená, že by ho obišli a stratil by právo hovoriť o tom, ktorý kandidát áno, ktorý nie. V utorok sa začína ďalšia schôdza Národnej rady a voľba ústavných sudcov bude jeden z najdôležitejších bodov programu. "Čakám už, nech mi konečne dajú niečo na stôl. Veľké zmeny sa už nestíhajú, proste niektorí ľudia zabudli dobu," minister spravodlivosti Gábor Gál.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy