Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Biely dom varuje ďalšiu krajinu. Problémy vidí v dohode NAFTA
Zdielať na

Biely dom varuje ďalšiu krajinu. Problémy vidí v dohode NAFTA

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON / Prezident Trump opäť varoval ďalšiu krajinu. Tentokrát ide o Kanadu v rámci Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA). Upozorňuje, že musí konať čestne, inak nebude jej súčasťou. Americkí a kanadskí vyjednávači verejne nehovoria o problémoch, ale podľa expertov k sporným otázkam patria napríklad bariéry chrániace kanadských farmárov produkujúcich mliečne výrobky.

​Americký prezident Donald Trump varoval Kanadu, že nebude súčasťou revidovanej Severoamerickej dohody NAFTA, ak nebude "čestná" voči USA. "Neexistuje politická nutnosť držať Kanadu v novej dohode NAFTA," uviedol Trump v rámci série vyjadrení na Twitteri, ktoré zverejnil v sobotu.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1035905988682018816

"Doterajšiu dohodu zruším, ak bude Kongres zasahovať do rokovaní," pokračoval Trump.  Nie je však jasné, či Trumpova administratíva má právomoc uzavrieť dohodu iba s Mexikom a vylúčiť Kanadu, keďže akékoľvek prepracovanie dohody NAFTA musí schváliť aj Kongres.

Americkí a kanadskí vyjednávači obnovia rokovania v stredu. Verejne nehovoria o problémoch, ktoré ich rozdeľujú, ale podľa expertov k sporným otázkam patria obchodné bariéry chrániace kanadských farmárov produkujúcich mliečne výrobky a trvanie Ottawy na tom, aby v dohode zostali ustanovenia o riešení sporov. "Pri dobrej vôli a flexibilite na všetkých stranách je dosiahnuteľná vzájomne výhodná dohoda. Kanada samozrejme podpíše iba takú zmluvu, ktorá pre ňu bude dobrá," povedal hovorca kanadskej ministerky zahraničných vecí Chrystie Freelandovej.

Trump v piatok informoval Kongres, že dohodu chce podpísať do 90 dní. Na základe amerických pravidiel tím USA nemusí text prepracovanej dohody zverejniť ešte ďalších 30 dní, čo poskytuje viac času na dohodnutie sa s Kanaďanmi. Mexický prezident Enrique Pena Nieto chce dohodu podpísať predtým, ako sa mu 1. decembra skončí funkčné obdobie.

Posledné týždne Trump čelí obrovskej kritike, a to zo strany majiteľov firiem. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy