Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Štátna tajomníčka Kolíková odchádza z ministerstva spravodlivosti
Zdielať na

Štátna tajomníčka Kolíková odchádza z ministerstva spravodlivosti

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Mária Kolíková sa vzdala funkcie štátnej tajomníčky. S ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom sa nevedia zhodnúť na spôsobe vedenia ministerstva, Kolíková tak reaguje aj na spoločenskú situáciu.

Za rozhodnutím Kolíkovej sú rozdielne názory s ministrom na riadenie ministerstva a na obsah tém, ktoré by malo riešiť. Zároveň priznala, že minister jej vyčítal aj rozhovor pre Denník N, ktorý považoval za otvorenú konfrontáciu, píše dennikn.sk

„Na spoluprácu treba dvoch, a ak toto považoval za konfrontáciu, pričom ja som robila všetko pre to, aby som bola korektná, tak som už nemohla pokračovať,“ povedala odchádzajúca štátna tajomníčka.

Rozhodnutie odísť súvisí aj s kauzou únosu vietnamského občana, ktorý sa dostal zo schengenu vďaka letu slovenským vládnym špeciálom. V rozhovore pre Denník N povedala, že je to „na odchod“. „Nemôžem sa tváriť, že som len odborník a nie som člen  vlády. Som člen vlády, je to verejná funkcia, ktorá súvisí s politikou,“ vysvetľovala Kolíková, ako vníma svoju pozíciu, hoci nie je členkou žiadnej politickej strany.

S Gálom si vo všetkom nerozumela

Ešte ako štátna tajomníčka v rozhovore priznala, že si s Gáborom Gálom vo všetkých témach nerozumie tak ako s jeho predchodkyňou. „Nedá sa povedať, že máme takú zhodu vo filozofii, akú som mala s Luciou Žitňanskou. Svet však nie je čierno-biely,“ dodala Kolíková s tým, že zhodu s Gálom nenašla ani v aktuálnej téme voľby ústavných sudcov.

Most-Híd musí hľadať náhradu

O odvolaní Kolíkovej z postu štátnej tajomníčky musí rozhodnúť vláda. Malo by sa tak stať už v stredu. Most-Híd musí teraz hľadať za ňu náhradu.

Aj keby to malo chvíľku trvať, nebude Gál na ministerstve sám. Ostáva mu štátna tajomníčka, nominantka Smeru Monika Jankovská. Bolo verejne známe, že dvojica Žitňanská-Kolíková nemala s Jankovskou najlepšie vzťahy. Na ministerstve ju tolerovali, no zo svojho pohľadu dôležitú agendu riešili radšej samy.

Ešte pred týždňom nehovorila Kolíková o svojej politickej budúcnosti. „V tomto momente som členom tejto vlády a je dôležité, aby som sa svedomito vyrovnala so situáciou, v ktorej som. Keď sa tak stane, potom vyhodnotím minulosť a môžem uvažovať o budúcnosti,“ povedala.

Či dostáva ponuky od iných politických strán, priamo nepoprela. „Som človek, ktorý diskutuje s rôznymi ľuďmi. Mám záujem dokončiť veci, posunúť justíciu na Slovensku ďalej, a na to využiť maximálne otvorenú diskusiu naprieč justíciou v rámci projektu auditu a výstupy z tejto diskusie.“

Súvisiace články

Najčítanejšie správy