Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hrnko chce bezpečnostné previerky poslancov. Galko mu nechal tvrdý odkaz
Zdielať na

Hrnko chce bezpečnostné previerky poslancov. Galko mu nechal tvrdý odkaz

Zdroj: SITA

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V piatok ohlásil svoju tlačovku podpredseda SNS Anton Hrnko. Vyjadroval sa k otázkam súvisiacich s ochranou utajovaných skutočností. Predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť tak žiada, aby sa vykonali bezpečnostné previerky pre poslancov NR SR, ktorí sa oboznamujú s utajovanými skutočnosťami. Zároveň žiada legislatívnu zmenu rokovacieho poriadku.

Povinné bezpečnostné previerky pre poslancov, ktorí sa oboznamujú s utajovanými skutočnosťami  a zmena legislatívy rokovacieho poriadku NR SR, sú podľa podpredsedu národniarov a predsedu parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Antona Hrnka nevyhnutnosťou. Kedy by ale mali zmeny vstúpiť do platnosti Hrnko neupresnil. 

"Tieto zmeny navrhujem najmä preto, že opoziční poslanci informujú verejnosť o utajovaných skutočnostiach," vyjadril sa počas svojej tlačovky Hrnko. Doplnil, že v súčasnosti nie je možné takéto záležitosti sankcionovať a je dokonca jediným poslancom výboru pre obranu a bezpečnosť, ktorý má príslušnú previerku z Národného bezpečnostného úradu. 

Hrnko: Poslanci vynášajú von, čo nemajú

"V poslednom období sa udiali veci, ktoré robia túto tému naozaj aktuálnou. Opozičný poslanec Ľubomír Galko minimálne trikrát informoval novinárov o záležitostiach, ktoré boli utajované. Rovnako tak poslanec Jozef Rajtár, a to k téme únosu Vietnamca. To sú všetko záležitosti, ktoré by sa diať jednoducho nemali," povedal Hrnko. Na otázku jedného z novinárov, že čo menovaní poslanci prezradili Hrnko odpovedať nevedel. "Nie som sudca, aby som o tom rozhodoval," takto znela jeho ďalšia odpoveď na opýtanú otázku.

"Poslanci, ktorí sú na výboroch, kde môžu zaznieť utajované skutočnosti, by mali mať previerky Národného bezpečnostného úradu. Ak by aj naďalej informovali verejnosť, o tieto previerky by následne prišli a nemohli by sa na rokovaniach výborov zúčastňovať," doplnil poslanec. 

Hrnko o svojom zámere informoval aj predsedov ostatných koaličných strán, či ho však podporia nepovedal. "Zmenám by sme sa mohli venovať niekedy v októbri, v legislatívnom procese," dodal. 

Galko: Hrnko je hanbou národniarov

"Pán Hrnko je nekompetentný a obávam sa, že nemá kapacitu sám na to prísť. Žiaľ, nevie rozlíšiť, čo je a čo nie je utajovaná skutočnosť. Vopred by som chcel upozorniť, že ani moje hodnotenie jeho odbornosti nie je utajovaná skutočnosť, ale všeobecne známy fakt, ktorým disponuje prakticky každý občan Slovenska, ktorý pána Hrnka pozná. Ak k tomu zarátame jeho ďalšie prešľapy - napríklad kádrovanie redaktorov RTVS -  pán Hrnko si je obrovskou hanbou SNS a celej koalície. Ale na Slovensku  okupovanom Smerom a SNS je to tak, že takýto neodborník a nekompetentný človek vedie dôležitý výbor, akým je výbor pre obranu a bezpečnosť," povedal Ľubomír Galko, podpredseda SaS. 

Celé video z tlačovej besedy si môžete pozrieť tu. Miestami atmosféra vrela: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy