Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
O spôsobe voľby policajného prezidenta a šéfa inšpekcie rozhodne vláda už v stredu
Zdielať na

O spôsobe voľby policajného prezidenta a šéfa inšpekcie rozhodne vláda už v stredu

BRATISLAVA / Známy je kompletný návrh Novely zákona o Policajnom zbore, ktorej súčasťou je aj nový spôsob voľby policajného prezidenta, ako aj šéfa inšpekčnej služby. Kandidáti na vedúce posty oboch inštitúcií budú prechádzať výberovým konaním. Predkladateľ tvrdí, že návrh zákona posilní často kritizovanú nezávislosť ministerskej inšpekcie a tiež sprísni podmienky na menovanie prezidenta policajného zboru.

Kandidáti na policajného prezidenta i šéfa inšpekcie si prejdú vypočutím na pôde parlamentu. Prezidenta Policajného zboru bude naďalej vymenúvať minister vnútra, no až na základe výberového konania a len s odporúčaním Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť. 

Policajným prezidentom sa bude môcť stať len príslušník Policajného zboru, ktorý je v služobnom pomere najmenej 10 rokov. Jeho funkčné obdobie je stanovené na sedem rokov s tým, že sa policajným prezidentom môže stať iba raz. "Minister bude môcť prezidenta Policajného zboru odvolať z funkcie pre závažné dôvody, pričom tieto dôvody musí schváliť aspoň trojpätinová väčšina všetkých členov výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť," uvádza sa v správe ministerstva vnútra. 

​Výberové konanie vyhlasuje ministerstvo vnútra najneskôr tri mesiace pred uplynutím funkčného obdobia. Nominantov predstaví minister vnútra, generálny prokurátor, policajný prezident, riaditeľ úradu inšpekčnej služby, rektor Akadémie Policajného zboru a najväčšieho odborového zväzu policajtov. Z vhodných uchádzačov vyberie minister vnútra troch, ktorých predloží výboru pre obranu a bezpečnosť. V prípade, že výbor neschváli ani jedného kandidáta, komisia vyhlási nové výberové konanie. Minister má tiež možnosť nevymenovať kandidáta, ktorého odporúča výbor. Na vymenovanie prezidenta bude potrebná zhoda výberovej komisie, výboru pre obranu a bezpečnosť a ministra vnútra. 

Narozdiel od prezidenta Policajného zboru, bude riaditeľ úradu inšpekčnej služby menovaný do funkcie vládou na návrh ministra vnútra. Vychádza sa z toho, že v pôsobnosti úradu, ktorý bude riadiť, sú ozbrojené bezpečnostné zbory podriadené dvom ministrom. Obdobne ako pri prezidentovi Policajného zboru sa aj pri riaditeľovi Úradu inšpekčnej služby umožňuje vláde nevymenovať kandidáta, ktorého odporučil výbor pre obranu a bezpečnosť; v takom prípade ministerstvo vnútra vyhlási nové výberové konanie. "Úrad inšpekčnej služby bude aj naďalej vyčlenený spod riadiacej pôsobnosti prezidenta Policajného zboru a riaditeľ tohto úradu sa za svoju činnosť bude zodpovedať vláde," uvádza sa v správe.

Pôsobnosť úradu inšpekčnej služby bude v zásade rovnaká ako je tomu v súčasnosti, no presa len nastane malá zmena a to v rozšírení o trestnú činnosť príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže. "Riadenie zložiek policajného zboru, okrem úradu inšpekčnej služby, sa zveruje prezidentovi Policajného zboru s tým, že na rozdiel od platného stavu minister vnútra už nebude môcť vyňať z riadiacej pôsobnosti prezidenta Policajného zboru útvary, ktoré sa podieľajú na odhaľovaní a vyšetrovaní trestných činov," píše sa ďalej v správe.

Návrh novely zákon by mal ísť na rokovanie vlády 22. augusta, následne na najbližšie rokovanie Národnej rady. Účinnosť by mohol nadobudnúť 1. januára 2019. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy