Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Možný koniec Kažimíra na ministerstve financií. Smerovať by mal do NBS
Zdielať na

Možný koniec Kažimíra na ministerstve financií. Smerovať by mal do NBS

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister financií Peter Kažimír by mal skončiť vo svojej funkcii a smerovať do Národnej banky Slovenska. Tam by mal zaujať post terajšieho guvernéra Jozefa Makúcha. Informoval o tom denník SME.

Minister financií Peter Kažimír by mal podľa zdrojov denníka SME opustiť svoju funkciu. Zastávať by mal tak post terajšieho guvernéra NBS Jozefa Makúcha. Podľa informácii denníka sa tak stane do konca roka. Jozefovi Makúchovi pritom končí funkčné obdobie až v roku 2021. O Kažimírovom možnom odchode informovali Aktuality.sk vlani v novembri

Minister financií minulý rok v decembri neuspel ako kandidát na šéfa euroskupiny, teda ministrov financií eurozóny. Vyhral vtedy jeho portugalský kolega. Financmajster je na dovolenke v zahraničí a rezort financií to nekomentuje, tak ako aj na jeseň. K zmene sa nevyjadrila ani samotná Národná banka Slovenska. Šéf národnej banky je vo funkcii však už druhé obdobie a má skoro 65 rokov. Dôstojný oddych by mohol byť v prípade výmeny pomerne jednoduchý. 

Kažimír chce byť totiž ešte pri schvaľovaní rozpočtu na budúci rok. poslanci o ňom hlasujú zvyčajne v novembri. Následne by sa mal presunúť do NBS. O ambíciách ministra odísť z politiky sa vraj hovorí už dlhšie. Priznal to napríklad poslanec Smeru-SD Marián Kéry. Samotný minister tieto informácie nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. "Pracujem na rozpočte na budúci rok," povedal denníku. 

K odchodu sa vyjadrili aj poslanci

"Určite to pre vládu ako takú bude strata. my máme s ním aj naše skúsenosti, nepustí nič zadarmo. Je dobrý," uviedla pre TV JOJ Gabriela Matečná(SNS). "Pán minister nič neavizoval a veľmi sa mi s ním dobre spolupracuje," pokračovala ministerka Lubyová (nominantka SNS). 

Jeho odchod z ministerstva, ktorý bude musieť strana Smer riešiť, pripúšťajú aj niektorí poslanci. "Peter Kažimír má určite na to, aby bol guvernérom. A ja osobne by som mu to doprial," okomentoval pre TV JOJ Ján Richter (SMER-SD).

"Počul som už dávnejšie, že by o pozíciu guvernéra NBS mohol mať záujem," hovorí poslanec Marián Kéry. Keďže ide o nezávislú inštitúciu, je podľa neho pochopiteľné, že by riešil aj svoj koniec v Smere. "Mohol by si napríklad pozastaviť členstvo, čo je z môjho pohľadu asi najlepšie," pokračoval. Kažimír ako minister financií latku podľa neho nastavil vysoko. "No každý človek je nahraditeľný," dodal. 

Jeho ambície stať sa guvernérom považuje za prirodzené aj podpredseda klubu Smeru Miroslav Číž. "V tej súvislosti však netreba hovoriť o odchode zo strany. Tak to prosto je. Aj keď Fico chcel kandidovať za prezidenta, logicky sa muselo predpokladať, že z funkcie v strane odchádza," povedal v rozhovore pre SME. 

Vyjadrenie komentátora TV JOJ Arpáda Soltész

"Je jeden možno z dvoch schopných ľudí v smere, tak podobne ako Lajčák, čo neche prezidenta. Jednoducho schopní ľudia majú aj inú možnosť ako zostať v tejto kope krachu," povedal. Posun do NBS tak úplne chápe. 

Postoj SaS

Ak majú množiace sa informácie o odchode ministra financií Petra Kažimíra do čela Národnej banky Slovenska pripraviť na to vhodnú atmosféru v spoločnosti, strana Sloboda a Solidarita jasne hovorí, že jeho kandidatúru by v parlamente nepodporila. "Peter Kažimír ako minister financií nedokázal využiť priaznivé ekonomické podmienky vo svete i na Slovensku na zásadnú konsolidáciu verejných financií predovšetkým na výdavkovej strane," zdôvodnil predseda SaS Richard Sulík. 

"Neustále odkladanie obdobia, kedy malo mať Slovensko vyrovnaný štátny rozpočet a časté opatrenia zvyšujúce daňovo-odvodové zaťaženie – to sú typické znaky pôsobenia Petra Kažimíra na čele ministerstva financií," doplnil poslanec NR SR a tímlíder SaS pre verejné financie Eugen Jurzyca.
 
Strana SaS nie je ani teraz spokojná s tým, ako sa členovia Bankovej rady NBS zapájajú do diskusií o riešeniach ekonomických problémov Slovenska. Tie majú z hľadiska hospodárskeho rastu, štruktúry ekonomiky a dopadov na životnú úroveň občanov strategický význam. Na rozdiel od minulých období hlas Národnej banky Slovenska dnes nie je počuť, tvrdia liberáli. "Preto by sa do jej čela mal postaviť rešpektovaný ekonóm bez väzieb na stranu Smer-SD, ktorá je pre zdravé ekonomické prostredie na Slovensku doslova pohromou," tvrdí poslanec Jurzyca.

Nový nástupca

Ako o možnom nástupcovi sa hovorí najmä o šéfovi finančnej správy Františkovi Imreczem, ktorého však až priveľmi zviditeľnila kauza vratiek DPH Ladislava Bašternáka. 


Pozrite si archívnu reportáž o kritizovaní ministerstva financií zo strany odborníkov: 

Najčítanejšie správy