Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pred rokom bolo v koalícii horúco. Hnev ale opadol a zatiaľ vládne koaličný mier
Zdielať na

Pred rokom bolo v koalícii horúco. Hnev ale opadol a zatiaľ vládne koaličný mier

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minuloročné leto bolo v politike mimoriadne horúce. Začalo sa to cyrilometodskými slávnosťami. Najprv sa rozhneval Andrej Danko s Robertom Ficom. Na rad potom prišlo zrušené rokovanie vlády a ako vrchol leta politici naservírovali občanom škandál s eurofondami. Tento rok sa leto nesie v duchu koaličného mieru.

Uplynul presne pred rokom po tom, ako Andrej Danko s nevôľou sledoval prejav Roberta Fica na Devíne pri príležitosti cyrilometodských slávností. Danko sa nahneval, pretože podľa Úradu vlády nebol jeho prejav počas slávností žiadúci. "Došlo k elementárnemu nedorozumeniu medzi protokolmi Národnej rady a Úradu vlády," vysvetlil bývalý premiér Robert Fico. 

Zárodky krízy vtedy boli na svete a Danko svojim ministrom odporúčal, aby nešli na rokovanie vlády. Pred rokom v auguste teda Andrej Danko "trhal" koaličnú zmluvu a Robert Fico vyhadzoval ministra Plavčana za škandál s eurofondmi. 

Či sa bude koaličná kríza opakovať, je otázne. Robert Fico reagoval na otázku s humorom a neurčito. Pohyby alebo krízy ale neočakáva. Andrej Danko zas reagoval úplne vážne. "Ak myslíte ten minulý rok, tak ja som to už x-krát povedal, že som nešiel do vlády preto, aby SNS mala menej ako päť percent. Hľadal som svoj priestor, aj ho hľadám," uviedol Danko. "Z mojej strany urobím všetko pre to, aby vláda dovládla, aby nevznikli ďalšie turbulentné obdobia," dodal tretí koaličný partner, predseda strany Most-Híd Béla Bugár. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy