Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Aj alkotestery prechádzajú skúškou. Odchýlku majú v certifikáte
Zdielať na

Aj alkotestery prechádzajú skúškou. Odchýlku majú v certifikáte

BRATISLAVA / Ak vám policajti pri dychovej skúške namerajú alkohol, do spisu prikladajú aj certifikát prístroja s ktorým dychovú skúšku robili. Vodičov testujú v presne stanovených časových intervaloch, ktoré sú dané vyhláškou.

"Analyzátory dychu, pracujúcich na elektrochemickom princípe majú platnosť overenia šesť mesiacov. Všetky analyzátory dychu používané Policajným zborom spĺňajú podmienky stanovené zákonom," povedala policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. Presnosť prístroja sa dá zmerať dvoma spôsobmi. Takzvanou suchou alebo mokrou metódou. Mokrá je ale menej presnejšia. Pri suchej kalibrácii sa namiesto vody používa dusík zmiešaný s etanolom v presne danej koncentrácii.

Po prvotnom nastavení je potrebné prístroj niekoľkokrát premeriavať čo trvá od desiatok minút až do desiatich dní. Závisí to od prístroja a od výrobcu. Aj pri správne nakalibrovanom alkotestery môže vzniknúť problém, a to hlavne vtedy, ak je výsledok dychovej skúšky okolo jedného promile, čo je zároveň aj hranica medzi priestupkom a trestným činom. "Ak sa bavíme o nejakej hraničnej hodnote, určite by bol problém dokázať, či sme tesne pod ňou alebo tesne nad ňou," uviedol odborník na kalibráciu Andrej Sloboda. 

Alkoholtestery pracujú s určitou odchýlkou, ktorú majú udanú aj v certifikáte. Tie kvalitnejšie vrátane policajných majú odchýlku štandardne päť percent z nameranej hodnoty. Podľa odborníka na kalibráciu odchýlka môže byť pri nižších koncentráciách aj vyššia. V praxi platí, že ak sú akékoľvek pochybnosti, vždy je to v prospech obžalovaného. V takomto prípade by tak bolo odsúdenie páchateľa za ohrozenie pod vplyvom návykovej látky otázne.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy