Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Exekučné amnestie sú napriek sľubom v nedohľadne. Kritici tvrdia, že na ne po sociálnych balíčkoch neostali peniaze
Zdielať na

Exekučné amnestie sú napriek sľubom v nedohľadne. Kritici tvrdia, že na ne po sociálnych balíčkoch neostali peniaze

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Exekučné amnestie, ktoré občanom sľubovala vládna koalícia, idú po roku do stratena a momentálne nie sú prioritou. Mal to byť pritom veľký krok pre zadĺžených ľudí aj pre súdy, ktoré sú neúmerne zavalené státisícami exekúcií. Kritici tvrdia, že vláda minula peniaze na nové sociálne balíčky a na exekučné amnestie už nemá zdroje a zrejme ani vôľu.

Robert Fico pred rokom zdôvodňoval, prečo chce presadiť exekučné amnestie pre ľudí, ktorí sa ocitli v špirále dlhov. Tvrdil: "Štyridsať až šesťdesiattisíc ľudí nechce pracovať, lebo sú v exekúcii, a ak by sa zamestnali, exekútor by im šiel po krku." Tri a pol milióna exekúcií okrem toho neúmerne zaťažilo súdy. Exministerka Žitňanská preto vypracovala niekoľko návrhov, neprešiel ani jeden, a neprešli ani opozičné alternatívy: "Je to téma hodná diskusie, ale momentálne neexistuje stopercentná dohoda na forme tohto zákona," dodal Fico. "Má to dosť veľký dopad na rozpočet a nie je to jednoduchá téma," uviedol minister spravodlivosti Gábor Gál.

"Nemôžem to už vnímať inak, ako že nie je skutočný záujem riešiť túto tému," povedala exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Riešenie sa tak už vyše roka odkladá z mesiaca na mesiac. Najnovšie to vyzerá tak, že sa zastavia všetky exekúcie staršie ako pär rokov.

"Každý veriteľ by mal možnosť pokračovať, ale už novým podaním. Pohľadávka ostáva, len tí ľudia nebudú exekvovaný," dodal Gál. Náklady odhaduje na desiatky miliónov eur, podľa toho, na akej sume sa dohodnú s exekútormi za jeden zastavený spis. "My sme ešte nedošli k otázke finančného krytia a stále sa točíme okolo samotného konceptu," objasnil minister financií Peter Kažimír. 

Návrh sa dostane do národnej rady najskôr po lete. Skeptici sa ale obávajú, či vôbec prejde do konca volebného obdobia. "Keď už je dohodnutý sociálny balíček, tak mám obavu, že na riešenia tohto vážneho problému sa peniaze nenájdu," povedala Žitňanská. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy