Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Most-Híd odmieta stropovanie odchodu do dôchodku, navrhujú iné riešenie
Zdielať na

Most-Híd odmieta stropovanie odchodu do dôchodku, navrhujú iné riešenie

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Strana Most-Híd sa rozhodla nepodporiť návrh na stropovanie odchodu do dôchodku. Do parlamentu prišli s návrhom, aby každý vedel o svojom odchode do dôchodku 5 rokov vopred. Podľa nich netreba priamy zásah, zákon potrebuje len "kozmetickú" úpravu.

Pre Most-Híd je dôležitá najmä odbornosť a zodpovednosť. Do parlamentu v piatok predniesli návrh novely zákona, podľa ktorého by sa penzijný vek nemal stanovovať na roky a dni, ako je to v súčasnosti, ale na roky a mesiace, čím bude dôchodkový vek viac zapamätateľný. Jednoducho povedané, žiadajú aby sa vek odchodu len zaokrúhľoval.  Podľa poslancov NR SR za stranu Most je vhodnejšie, ak by sa zákon upravil tak, že ľudia budú o svojom odchode do dôchodku vedieť 5 rokov dopredu. 

"Aj ten, kto má dnes 61 rokov, nevie kedy sa do dôchodku dostane," uviedla strana. Podľa návrhu, ktorý preložili, sa penzijný vek na budúci rok určuje na 62 rokov a 6 mesiacov a v ďalších štyroch rokoch ho každoročne zvyšuje o dva mesiace. Už v budúcom roku by sa určil vek odchodu do dôchodku na rok 2024, a to podľa vývoja strednej dĺžky dožitia tej časti populácie, ktorá sa dožíva dôchodkového veku. 

"Nemôžeme zatvárať oči pred tým, že ľudia presne nevedia, kedy môžu odísť do dôchodku," povedala tlačovej besede poslankyňa za Most-Híd Irén Sárközy. Ak sa podľa nej bude dôchodkový vek zverejňovať päť rokov vopred, pomôže to ľuďom vo veku od 58 do 61 rokov. Poslanci za Most-Híd podľa nej nechcú vek odchodu do dôchodku zvyšovať, ani znižovať, ale zrozumiteľným a transparentným spôsobom penzijný vek zverejňovať. Koaličná strana Most-Híd zároveň upozornila, že nepodporí návrh, aby sa vek odchodu do dôchodku zastropoval v Ústave SR. 

"To, čo náš poslanecký klub navrhuje, neznamená výrazný zásah do dôchodkového systému," povedal štátny tajomník rezortu práce a sociálnych vecí Ivan Švejna. 

Strana Smer už na vyhlásenie už zareagovala

Poslanca Erika tomáša toto vyhlásenie neprekvapilo. "Oni povedali, že rešpektujú to, že s opozíciou môžeme rokovať," uviedol. Na to, aby zmena ústavného zákona prešla, totiž Smer-SD potrebuje ústavnú väčšinu. V zháňaní dostatočného počtu hlasov sa tak bude musieť zaobísť bez svojho koaličného partnera.

Pozrite si archívnu reportáž o dôchodkoch a názore opozície: 


Súvisiace články