Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tomanová v parlamente. Komisárka dostala odporúčanie, porúčať sa z úradu
Zdielať na

Tomanová v parlamente. Komisárka dostala odporúčanie, porúčať sa z úradu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Do parlamentu prišla v stredu Viera Tomanová. Exministerka je komisárkou pre deti a bývalým poslaneckým kolegom predniesla správu o činnosti úradu. A viete si predstaviť, ako to počas rozpravy mohlo vyzerať. Komisárka dostala odporúčanie - porúčať sa z úradu.

Keď sa za rečnícky pult dostane exministerka a dnes komisárka pre deti Viera Tomanová, je takmer isté, že reakcie niektorých poslankýň nenechajú na seba dlho čakať. Počas komplikovaného rozvodu musí dieťa viackrát podstúpiť vypočúvanie a zároveň rastie počet rodičovských únosov. "Slúžia ako nástroj na riešenie partnerských alebo manželských sporov medzi dospelými," povedala Tomanová. 

Opozícia jej ale vyčíta, že sa hrá na rozvodovú právničku a v správe nerieši dôležité veci ale banality. "Skúmanie zdravej výživy v školách, predškolských zariadeniach," vymenováva Tomanová. "Komisárka navrhuje napríklad tieto opatrenia. Kontorlovanie pitného režimu detí. Pri gamblingu sa mi najviac páčilo odporúčanie - Nehrať," vymenováva poslankyňa Natália Blahová.

Komisár pre deti má štátnym inštitúciám navrhnúť riešenia, ako odstrániť niektoré z chýb. Blahová sa pýta, komu pomôžu takéto rady. "Napríklad dohliadať na bezpečne zatvorené okná, stav podlahových krytín a vhodnú obuv pre deti v období rozvíjajúcej sa motoriky. Pre batoľa je nebezpečný aj obrus, ktorý môže na seba prevrhnúť a strhnúť na seba vriacu kávu," vymenováva Blahová. 

Biznis na rómskych deťoch

"Surovo zneužívate parlamentnú pôdu na osobný nezmyselný spor, hanba vám pani poslankyňa," apeluje na Blahovú Miroslav Číž. "Pani komisárka, vy stále chránite inštitúcie a nie deti," vyčítala poslankyňa Anna Verešová. "Stále sa tu robí biznis na rómskych deťoch, som prekvapená, že si to vôbec nevšímate," pokračuje poslankyňa Zuzana Zimenová.

Rómske deti stále závisia od toho, či ich diagnostikujú správne alebo nie. Pobyt v špeciálnej škole ich môže poznačiť na celý život. Za dieťa v špeciálnej škole je ale vyšší normatív. "Pri deťoch, ktorých stav si vyžaduje špeciálny prístup a majú buď atypické formy autizmu, alebo sa jedná o deti s aspergerovým syndrómom, musím povedať, že častokrát sa im nedostáva taká diagnostika, aká je potrebná," povedala Tomanová. 

"Aby sa deti mohli vzdelávať, aby bolo dostatok asistentov učiteľa na školách, aby mohli byť aj deti s autizmom vzdelávané," vymenováva Zuzana Stavrovská, komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím. Od vlastných dostala Tomanová takúto pochvalu: "Takúto trpezlivosť k ľuďom, akú má ona, klobúk dole," povedala poslankyňa Jana Vaľová. Opozícia zase predložila takýto návrh. "Aby Národná rada SR vrátila strane SMER-SD komisárku pre deti. 

Ak Tomanová neuposlúchne výzvu opozičných poslancov a nezloží funkciu, tak tomuto parlamentu prednesie tri správy. Jej funkčné obdobie sa končí v roku 2021.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy