Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Veľvyslanec Vietnamu doteraz neodpovedal na otázky ministerstva v súvislosti s únosom
Zdielať na

Veľvyslanec Vietnamu doteraz neodpovedal na otázky ministerstva v súvislosti s únosom

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Veľvyslanec Vietnamskej socialistickej republiky Minh Trong Duonga doteraz neodpovedal na otázky slovenského ministerstva zahraničných vecí v súvislosti s únosom vietnamského občana Trinha Xuana Thanha z Nemecka údajne cez Slovensko.

Ako povedal dnes po rokovaní parlamentného výboru pre zahraničie šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák, vietnamský občan bol unesený z Berlína a našiel sa vo Vietname, čo sú vážne skutočnosti. „Preto sme si predvolali vietnamského veľvyslanca na ministerstvo zahraničných vecí a požiadali sme ho, aby vietnamská strana zodpovedala otázky, ktoré sa týkajú tohto prípadu. Vietnamského veľvyslanca sme už urgovali. Nenecháme to bez odpovede. Už sme ho upozornili, že čakáme dosť dlho a tie veci sú dosť závažné na to, aby sa naťahovali,“ vyhlásil Lajčák, podľa ktorého je to mimoriadne závažná vec. „Ak sa ukáže, že SR bola zo strany Vietnamu zneužitá, tak to bude mať negatívny dopad na naše bilaterálne vzťahy,“ dodal.

Trinh Xuan Thanh bol predsedom predstavenstva a predsedom štátnej stavebnej spoločnosti. Odsúdili ho za korupciu dvakrát na doživotie. V auguste 2016 prišiel do Nemecka s diplomatickým pasom, kde požiadal o azyl. Vietnamská polícia niekoľkokrát vyzvala nemecké úrady, aby ho vydali do Vietnamu. Z Nemecka ho uniesli 23. júla 2017. Nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung informoval, že s podozrivými vietnamskými únoscami sa na Slovensku stretol aj vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák. Nemci sa pýtajú, či Slováci pomáhali Vietnamcom v záverečnej fáze únosu, keď bolo treba prepraviť uneseného z Európy do Vietnamu. Tri dni po únose 26. júla 2017 odcestovalo niekoľko podozrivých prenajatým autom z Prahy. Podľa údajov GPS stálo auto zaparkované pri bratislavskom hoteli Bôrik. Hotel podlieha správe slovenskej vlády.


Podpredseda výboru Jaroslav Paška (SNS) na rokovaní výboru upozornil, že nemecká spravodajská služba monitorovala auto a osoby na slovenskom území, pričom o tom neupovedomila slovenské bezpečnostné štruktúry. Pašku tiež zaujíma, prečo nemecké orgány nepožiadali Slovensko skôr, ešte kým neboli skartované videozáznamy z letiska.

Zahraničný výbor dnes rokoval okrem únosu vietnamského občana i o podozreniach z korupcie v súvislosti s prideľovaním schengenských víz na slovenskej ambasáde v Hanoji, kde pôsobí ako slovenský diplomat Le Hong Quang. Lajčák na výbore zdôraznil, že hanojská ambasáda víza neudeľuje, ale víza dáva cudzinecká polícia. Zároveň konštatoval, že Le Hong Quang bol povolaný na MZV. Dostaviť sa má v stredu ráno. Lajčák zároveň poprel informácie, že by Le Hong Quang mal byť menovaný za veľvyslanca SR vo Vietname. „Nebude veľvyslancom, je ekonomický diplomat na zastupiteľskom úrade v Hanoji,“ uviedol Lajčák. Podľa nemeckých médií odvtedy, čo je Le Hong Quang diplomatom v Hanoji, sú podozrenia, že kto chce získať turistické slovenské víza, musí najprv položiť na stôl tritisíc eur, ak chce na Slovensku pracovať, vyjde to ešte drahšie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy