Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koaliční partneri boli po rokovaní mimoriadne spokojní. Fico avizoval zvyšovanie miezd
Zdielať na

Koaliční partneri boli po rokovaní mimoriadne spokojní. Fico avizoval zvyšovanie miezd

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vyhlásenia po koaličnej rade predsedov troch koaličných strán, premiéra Pellegriniho a ministra financií Petra Kažimíra boli plné pozitívnych slov, veľkých plánov a ďakovania.

Predseda strany Smer-SD Robert Fico uviedol, že sa koaliční partneri zaoberali schôdzou Národnej rady, ktorá sa uskutoční 9. mája. Prešli si program schôdze a spoločný postup. "V roku 2019 dôjde k výraznému poklesu verejného dlhu a dôjde aj k vyrovnanému rozpočtu. Chystáme razantné zvýšenie platov vo verejnej a v štátnej správe, chystáme aj zvýšenie platov učiteľov a sestier," uviedol Fico s tým, že by si to predstavoval v podobe dvojročnej zmluvy. Tá by definovala zvyšovanie platov v každej oblasti. 

Fico tiež uviedol, že snahou vlády bude zvyšovanie životnej úrovne obyvateľstva. Ekonomika je podľa neho natoľko efektívna, že umožňuje urobiť viaceré opatrenia. Detailnejšie ich ale nedefinoval, no rokovanie koaličných lídrov bolo podľa neho mimoriadne úspešné. 

Vláda v minulosti čelila kritike v tom, že čo občanom do jedného vrecka dá, z druhého zoberie. "Chceme ísť do opatrení, ktoré budú mať efekt 50 - 50. Mám na mysli situáciu, kedy na jednej strane ľudia pocítia toto opatrenie vo vlastnej peňaženke, no na druhej strane bude toto opatrenie viesť aj k zvyšovaniu príjmu pre štátny rozpočet," uviedol Fico. 

Predseda parlamentu Andrej Danko povedal, že by si želal, aby sa v súvislosti so Slovenskom viac hovorilo o pozitívnych veciach. Viacerí zahraniční kolegovia mu podľa jeho slov gratulovali k úspešnému predsedníctvu Slovenska v Rade Európy, ale aj k modernému rokovaciemu poriadku. Danko pozval predsedu Európskeho parlamentu Antonia Tajaniho na Slovensko, aby vystúpil v pléne Národnej rady. Tajani toto pozvanie prijal. 

Tlačovú konferenciu po rokovaní koaličnej rady sme vysielali NAŽIVO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy