Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Príbeh muža, ktorý začínal na divadelných doskách
Zdielať na

Príbeh muža, ktorý začínal na divadelných doskách

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Roky bol súčasťou politickej scény a takmer denne ho bolo vídať v tlači a na televíznych obrazovkách. Robert Kaliňák kedysi začínal na divadelných doskách a vypracoval sa na jedného z najvplyvnejších mužov politickej scény na Slovensku. Teraz ale nechce hovoriť o tom, aká politická budúcnosť ho ešte čaká.

"Niečo končí, niečo nádherné začína. Prajem príjemnú zábavu a dovidenia." Takto skončil divadelné predstavenie dvadsaťročný Robert Kaliňák, člen ochotníckeho divadla. Vtedy ešte ani len netušil, že najväčšia rozlúčka jeho kariéry ho ešte len čaká.

"My máme boys and girls. A vážené dámy a páni. My máme mňa. A mňa tiež nikde inde nenájdete," povedal v kabaretnom vystúpení Kaliňák.

Robert Kaliňák je vyštudovaný advokát. A podnikateľ. Prvý bar si otvoril už keď mal 19 rokov. V 90. rokoch sa zoznámil s vášnivým motorkárom Jánom Počiatkom, s ktorým založili sieť kaviarní. Z kamaráta Počiatka bol neskôr kolega minister.

Kaliňákove politické začiatky siahajú do poslaneckých lavíc. Písal sa rok 2002 a budúci minister sa pýšil titulom predseda Branobezpečnostného výboru. V získavaní preferenčných voličských hlasov bol vždy na špici.

Prvýkrát ministrom v roku 2006

Na stoličku ministra vnútra si po prvý raz sadol po voľbách v roku 2006. Nevyhol sa viacerým škandálom ako vývoz tréningovej výbušniny do Írska“, no legendárnou sa stala hneď prvá, teda kauza Hedviga Malinová. "Bolo nepochybné, že sa trestný čin nestal," uviedol v roku 2006 Kaliňák.

Po dvoch oddychových rokoch v opozícii si Kaliňák na na ministerskú stoličku sadol opäť. A napriek kauze Bašternák a letným protikorupčným pochodom na nej sedí nepretržite takmer na deň presne od roku 2012. Naposledy sa ho poslanci pokúsili odvolať 6. decembra 2017. Neúspešne.

Kým početné odvolávania ho z funkcie nezosadili, osudnou sa mu stala dvojnásobná úkladná vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Stranícky šéf mu v písomnom stanovisku za jeho prácu ďakuje a nešetrí chválou. "Robert bol jedným z najtalentovanejších ministrov vo všetkých vládach, ktoré som viedol. Jemu vďačíme za bezproblémové zavedenie schengenských pravidiel, menej nehôd na cestách i možnosť cestovať bez víz," povedal Robert Fico.

O tom, kam povedú jeho kroky, dnes odchádzajúci minister hovoriť nechce. Isté má poslanecké miesto. Pokojne však môže znovu podnikať, skúsiť advokáciu alebo ...ochotnícke divadlo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy