Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministerstvo kultúry dočasne povedie Pellegrini, prezident ho už poveril
Zdielať na

Ministerstvo kultúry dočasne povedie Pellegrini, prezident ho už poveril

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident SR Andrej Kiska dnes poverí dočasným vedením ministerstva kultúry Petra Pellegriniho. Vicepremiéra prijal o 15:30 v Prezidentskom paláci. O tom, že prezident „na návrh predsedu vlády určí podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho za člena vlády, ktorý bude dočasne spravovať veci ministra kultúry“ informoval agentúru SITA Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Minister kultúry Marek Maďarič oznámil na tlačovej besede v stredu 28. februára, že podáva demisiu. Informoval, že svoje rozhodnutie najskôr v ten deň ráno oznámil premiérovi a predsedovi Smeru-SD Robertovi Ficovi a v pondelok 5. marca demisiu doručí prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. Maďarič tvrdí, že rozhodnutie podať demisiu je jeho osobné rozhodnutie, ako minister kultúry sa nevie ľudsky vyrovnať s tým, že za jeho pôsobenia bol zavraždený novinár. Maďarič to povedal v súvislosti s vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Pred neho ako ministra kultúry vražda novinára stavia vážne otázky, ktoré sa týkajú médií i samotnej vraždy. "Neviem si predstaviť, že budem pokojne sedieť v kresle ministra," dodal.

Prezident v pondelok po prijatí odchádzajúceho ministra kultúry pre médiá uviedol, že demisiu prijme a po dohode s vládou poverí Petra Pellegriniho dočasným riadením ministerstva kultúry. Kiska si Maďaričovu prácu a aj rozhodnutie podať demisiu cení. "Veľmi som ocenil jeho politické gesto. Myslím si, že mnohí iní by si mohli brať z neho v tomto smere príklad," povedal prezident a Maďaričovi poďakoval v mene mnohých pracovníkov kultúry.

Absolvent filmovej a televíznej dramaturgie a scenáristiky na Vysokej škole múzických umení Marek Maďarič (1966) bol ministrom kultúry vo všetkých vládach Smeru, a to v rokoch 2006 až 2010 v koaličnej vláde Smer-SD, SNS a ĽS-HZDS, v rokoch 2012 až 2016 v jednofarebnej vláde Smeru-SD a šéfom rezortu kultúry sa opätovne stal v koaličnej vláde Smer-SD, SNS a Most-Híd (2016). Spomedzi ministrov kultúry v ére samostatnej SR tak najdlhšie viedol rezort, spolu 10 rokov. Po odchode z vlády ostáva členom Smeru a bude si uplatňovať svoj poslanecký mandát ako člen strany Smer. V roku 2016 bol zvolený za poslanca NR SR. Maďarič tvrdí, že ako poslanec parlamentu sa bude riadiť svojím vedomím a svedomím. Po regionálnych voľbách v novembri 2017 sa Maďarič na decembrovom sneme Smeru vzdal funkcie podpredsedu Smeru-SD a zostal radovým členom strany.

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy