Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mazurek nemá šancu obstáť ani pred Európskym súdom, tvrdí právnik
Zdielať na

Mazurek nemá šancu obstáť ani pred Európskym súdom, tvrdí právnik

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanec Milan Mazurek, ktorého odsúdili za výroky proti Rómom a Židom, považuje kauzu za politický proces a divadlo, cieľom ktorého je snaha vlády zneškodniť svojich oponentov. Európsky súd pre ľudské práva ale zdôrazňuje, že politici by si mali dávať väčší pozor na jazyk a stíhanie pre ich výroky nepovažuje za zásah do slobody prejavu.

Poslanca Kotlebovej Ľudovej strany uznal sudca Špecializovaného trestného súdu vinným z hanobenia rasy a podnecovania nenávisti, ktorého sa mal dopustiť v októbri 2016 svojimi výrokmi v žilinskom rádiu. Za to mu vymeral pokutu vo výške 5 000 eur. "Snaží sa poslanca Národnej rady zbaviť mandátu iba za jeho politické presvedčenie, za jeho politické výroky," reagoval na rozhodnutie odsúdený poslanec Mazurek.

Verdikt Špecializovaného trestného súdu má oporu aj v európskej judikatúre. Podľa právnika organizácie, ktorá skúmala nenávistné prejavy a extrémizmus v rozhodnutiach Európskeho súdu pre ľudské práva, je stíhanie politikov za ich výroky v poriadku. "Štát môže legitímne potláčať a stíhať tvrdenia alebo vyhlásenia, ktoré paušálne útočia na celé etnické alebo náboženské skupiny," uviedol Peter Wilfling z VIA IURIS.

Takýto postup sa opiera o verdikt v prípade francúzskeho nacionalistu Jean – Marie Le Pena, ktorého potrestali pokutou za výrok, že všetci Rómovia kradnú. Európsky súd takýto verdikt potvrdil. "Nielen vyzývanie k násiliu, ale aj urážanie a hanobenie celých skupín obyvateľov môže byť podľa Európskeho súdu dostatočným dôvodom na to, aby štátne orgány postihli tohto páchateľa," povedal Wilfling. 

Mazurek v porovnaní so zakladateľom Národného frontu obišiel veľmi dobre. Le Pen musí zaplatiť pokutu vo výške 5 000 eur aj náhradu škody za šesť a pol tisíc. Okrem toho musí dať uverejniť rozsudok v celoštátnom médiu, čo ho vyjde na ďalších 4000 eur. O nič lepšie nedopadol exponent krajnej pravice v Belgicku Daniel Feret, ktorému tamojší súd zakázal uchádzať sa o verejnú funkciu a kandidovať vo voľbách počas desiatich rokov. Európsky súd tento rozsudok uznal.

Podľa právnika VIA IURIS nemá ani Mazurek v prípade podania sťažnosti do Štrasburgu žiadnu šancu na úspech. "Európsky súd výslovne vo svojich rozsudkoch pripomína, že je veľmi dôležité, aby sa politici vo svojich verejných prejavoch a vyhláseniach vyhli šíreniu slov, ktoré by mohli šíriť neznášanlivosť," vysvetlil Wilfling. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy