Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prezident Kiska prijal prehru. V zápase o dobré súdnictvo chce pokračovať
Zdielať na

Prezident Kiska prijal prehru. V zápase o dobré súdnictvo chce pokračovať

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska sa pred médiami rozhodol reagovať na rozhodnutie ústavného súdu, ktorý rozhodol o tom, že nevymenovaním sudcov ústavného súdu porušil práva kandidátov. Podľa Kisku išlo o hodnotový zápas.

"V tejto veci som ako hlava štátu už tri roky v spore s národnou radou, ktorá kandidátov navrhla. Tento spor som sa rozhodol ukončiť," uviedol na úvod prezident Kiska. Proti rozhodnutiu ústavného súdu neexistuje žiaden opravný prostriedok, ako uviedol Kiska, ústavní sudcovia majú v rukách veľkú moc. "Bol to spor o tom, aké poslanie má súd plniť. Žiaľ, minulý týždeň sa potvrdili najhoršie obavy. Rozhodnutie ústavného súdu vstúpi do dejín ako jedno z najhorších rozhodnutí a je prejavom pohŕdania Ústavy Slovenskej republiky," povedal Kiska.

Kiska vo svojom prejave uviedol, že obrátenie sa na plénum už nemá význam. "Obávam sa, že je právne a fakticky nemožné postupovať podľa rozhodnutia ústavného súdu. Napriek tomu, že odmietam vykonať tento nález ústavného súdu vo štvrtok tento týždeň vymenujem troch spomedzi kandidátov, ktorých národná rada zvolil v roku 2014 - 2016 za sudcov ústavného súdu. Budem menovať pani Laššákovú, pána Mamojku a pána Duriša," prehlásil Kiska.

Ďalšie pokračovanie sporu by podľa prezidenta k ničomu dobrému neviedlo. "Smerovalo by to už len k rozvratu ústavných princípov nášho štátu. Nech som akokoľvek silne presvedčený, že pravda je na mojej strane, v spore nebudem pokračovať. Radšej prijmem prehru v jednej bitke, aby sme v zápase o dobré súdnictvo mohli pokračovať ďalej," povedal prezident. 

Prezident tiež vyzval vládu na to, aby sa sprísnili odborné požiadavky na sudcov. Uviedol to ako jeden z cieľov, ktorý súčasná vláda určila za svoje cieľ. 

"Bola som prekvapená, ale oznámenie pána prezidenta som prijala s veľkou pokorou a s veľkým rešpektom," uviedla poslankyňa národnej rady za Smer-SD Jana Laššáková. V poslaneckých laviciach za Smer-SD sedel aj druhý budúci ústavný sudca Mojmír Mamojka. Kritici mu vyčítajú, že viackrát hlasoval za zákony, ktoré potom ústavný súd vyhlásil za protiústavné. 

Prezident Andrej Kiska porušil ústavné práva kandidátov na post ústavných sudcov, rozhodol o tom prvý senát Ústavného súdu v Košiciach. Na tlačovej konferencii na to reagoval aj predseda národnej rady Andrej Danko. "Som presvedčený, že neexistuje zákonný dôvod, aby títo sudcovia neboli vybratí," zhodnotil Danko situáciu po rozhodnutí ústavného súdu.

Prvý senát ústavného súdu rozhodol, že prezident nevymenovaním kandidátov za sudcov ústavného súdu porušil práva kandidátov. Senát zrušil rozhodnutie prezidenta o nevymenovaní a súčasne mu prikázal, že má znova konať vo veci a vymenovať troch sudcov ústavného súdu.

Niektorí právnici s rozhodnutím súdu nesúhlasia. "Bohužiaľ, dnešné rozhodnutie je v prudkom rozpore s ústavou," uviedol advokát Peter Kubina. Podľa odborníkov na právo Ústavný súd prekročil svoju právomoc. Rozhodoval totiž aj o tých kandidátoch, ktorí sa naň neobrátili so sťažnosťou.

Andrej Kiska odmietol sudcov vymenovať, pretože podľa neho nespĺňali nároky spojené s vykonávaním tejto funkcie. Prezident tvrdil, že traja uchádzači doteraz neprejavili záujem o ústavné právo alebo nemajú sudcovské skúsenosti. Ústavný súd jeho námietky neuznal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy