Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Fico nevylúčil, že schválenú zdravotnícku novelu zrušia
Zdielať na

Fico nevylúčil, že schválenú zdravotnícku novelu zrušia

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico na piatkovej tlačovej konferencii zaútočil na médiá pre údajne neobjektívne informácie. Vylučuje tvrdenie, že by koalícia zavádzala nové poplatky do zdravotníctva.

Doplnkové ordinačné hodiny, ktoré schválil tento týždeň parlament, pravdepodobne nebudú. Pripustil to v piatok na tlačovej konferencii premiér SR Robert Fico. "Musím s veľkým poľutovaním skonštatovať ako opozícia a bohužiaľ aj médiá klamú. Spustili ste spoločne s opozíciou tirádu o tom, že Smer a ďalší zavádzame nejaké opätovné poplatky. Smer-SD vždy poplatky v zdravotníctve odmietal a boli sme to my, ktorí principiálne odmietli tzv. Zajacove dvadsaťkorunáčky. Cez nás cesta nevedie k žiadnym poplatkom. A toto ani nie je poplatok, to je platba za konkrétny úkon, ktorý urobí lekár mimo riadnych ordinačných hodín," povedal premiér. "Zdravotníctvo kolabuje a pacienti ho majú takýmto spôsobom dofinancovať," myslí si poslanec za OĽaNO Marek Krajčí.

Fico viackrát na tlačovej konferencii zdôraznil, že opozícia klame. "Žiaľ, musím povedať, že v médiách sa dostatočne neobjavujú informácie o podstate tohto opatrenia. Som nútený povedať, že odmietam niesť zodpovednosť za klamstvá, ktoré tu šíri od rána do večera opozícia," poznamenal. "Návrh nezavádza povinnosť, ponúka len možnosť. Možnosť pre pacientov, aby to využili, ak to chcú využiť," vysvetľuje Klára Debnár, poslankyňa za MOST-Híd

Zvrat ale nastal aj u samotných lekárov, hoci prvotný návrh zákona ich nadchol. Postupne sa hovorilo aj o prísnom dohľade, kontrole aj znížení maximálnej hranice z 50 na 30 eur a ich nadšenie, zdá sa, vyprcháva. "Je vysoko pravdepodobné, že do projektu doplnkových ordinačných hodín by sa zapojil minimálny počet lekárov," myslí si Marián Kollár, prezident Slovenskej lekárskej komory.

Ako premiér informoval, vo štvrtok mal rokovanie s koaličnými partnermi. "Hovoril som aj s pánom Druckerom, aj s poslancami, ktorí iniciovali túto zmenu v Národnej rade SR, a zobral som na vedomie, že toto opatrenie nadobudne účinnosť 1. mája 2018. Ale keďže deje sa to, čo sa deje, a je to hrubé zneužívanie elementárnej informácie na politické účely, je to politikárčenie opozície, chcem vám oznámiť, že vláda pristúpi ešte do 1. mája 2018 k takým opatreniam, ktoré absolútne vylúčia akúkoľvek možnosť pre opozíciu klamať," objasnil.

"Roztrhali ste ho prečo, lebo sa bojíte opozície? To asi nie. Roztrhali ste ho preto, lebo je zlý," myslí si o rozhodnutí Roberta Fica Ján Budaj z OĽaNO. Matovič vyzval SMER-SD na spoluprácu s pozíciou, vedia poskytnúť fundovaných odborníkov, ako tvrdí.

Predseda vlády Robert Fico piatkovým vyhlásením priznal, že opozícia mala pravdu, keď tvrdila, že zavedenie poplatkov za vyšetrenia u lekára mimo ordinačných hodín by porušilo systém bezplatného zdravotníctva. Fico uviedol, že je pripravený zrušiť tieto poplatky u lekárov. Vyhlásil to na piatkovej tlačovej besede líder hnutia OĽaNO Igor Matovič s tým, že tento týždeň sme svedkami toho, že nám tu vládne absolútny chaos. "Dnes som čakal, že Robert Fico príde a povie, prepáčte, mali ste pravdu pri poplatkoch," povedal a uviedol, že Fico namiesto toho hovorí, že opozícia klame. "Preto on radšej poplatky zruší," povedal s tým, že zavedenie poplatkov za vyšetrenia mimo ordinačných hodín považuje za amorálny čin.

"My sme to kritizovali je to nesociálne, pretože plat Slováka je priemerne 900 eur a dôchodok 400 a poplatok je 30 eur. Zároveň nechápem Druckera, že po tom úsilí, ktoré vynaložil a premiér mu prejaví nedôveru tým, že to zruší, že zostane vo funkcii," myslí si poslanec Miroslav Beblavý.

​Dobrovoľné doplnkové ordinačné hodiny

Cez pozmeňujúci návrh k novele zákona o zdravotnej starostlivosti sa zavádzajú okrem iného doplnkové ordinačné hodiny. Ak lekár alebo poskytovateľ zdravotnej starostlivosti splní podmienky ustanovené zákonom, teda bude poskytovať špecializovanú ambulantnú zdravotnú starostlivosť v rozsahu minimálne 30 hodín, všeobecnú 35 hodín týždenne, môže si zriadiť doplnkové ordinačné hodiny v časoch na to presne určených.

Doplnkové ordinačné hodiny budú dobrovoľné a musia byť schválené vyšším územným celkom. Môžu byť v rozsahu maximálne 30 percent riadnych ordinačných hodín, taktiež maximálne môže lekár vyšetriť 30 percent z pacientov, ktorých za týždeň ambulancia ošetrí. Maximálna úhrada pacienta v doplnkových ordinačných hodinách bude 30 eur. Pôvodne sa navrhovalo 50 eur. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker dôrazne odmieta, že ide o poplatok. "Ide o ochranný limit pri priamej úhrade pacienta podľa zverejneného cenníka," vysvetlil Drucker. Právna úprava taktiež zavádza povinnosť pre špecialistov prijať pacientov do 20 dní od objednania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy