Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Britský veľvyslanec na Slovensku hovoril o brexite a osude Slovákov v ich krajine
Zdielať na

Britský veľvyslanec na Slovensku hovoril o brexite a osude Slovákov v ich krajine

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Rokovania o podmienkach brexitu stále prebiehajú a zatiaľ stále nie je jasné, ako sa to dotkne odhadom 95-tisíc našich občanov pracujúcich v ostrovnom kráľovstve.

Hosťom parlamentného výboru pre európske záležitosti bol vo štvrtok aj veľvyslanec Spojeného kráľovstva na Slovensku. Našich poslancov pochopiteľne zaujímalo predovšetkým otázky týkajúce sa budúcnosti Slovákov, ktorí žijú a pracujú v Spojenom kráľovstve.

"V tomto zmysle sa veľvyslanec vyjadril veľmi uspokojivo, ak by som bol Slovákom žijúcim a pracujúcim v Británii, rozhodne by som nemal zlý pocit," hovorí Peter Osuský, poslanec národnej rady. Krajina má 4 percentá nezamestnanosti a o šikovné ruky nechce prísť. "Zatiaľ nie sú známe žiadne detaily, len britská strana uisťuje občanov EÚ, že tam môžu zostať, ak tam legálne pracujú," pokračuje Katarína Cséfalvayová, poslankyňa národnej rady. 

Veľvyslanec Andrew Garth predstavil poslancom pohľad britskej vlády na to, ako sa darí dohodnúť podmienky opustenia Únie. "Máme na to ešte 14 mesiacov. Priznávam sa, že sme frustrovaní z toho, že nedokážeme poskytnúť občanom a podnikateľom jasné a presné informácie o budúcnosti," vysvetľuje veľvyslanec Spojeného kráľovstva Andrew Garth. Dohoda o právach občanov únie v kráľovstve a naopak je vraj už na spadnutie. Horšie je to s finančným vyrovnaním. Bez dohody o finančnom vyrovnaní nemôžu postúpiť do druhej fázy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy